3.5 C
Kielce
piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaKultura„W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli”, czyli przysmaki z ogniska w...

„W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli”, czyli przysmaki z ogniska w Dębnie

Bartosz Kruk - radny Miasta i Gminy Morawica

Zobacz

24 września w Dębnie w gminie Raków odbyło się wielkie pieczenie ziemniaków. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Impreza została zainaugurowana mszą świętą. Po niej zebrani goście, a wśród nich: Zenon Janus – wicestarosta kielecki, Bogdan Gierada, Marek Kwiecień i Józef Szczepańczyk – członkowie Zarządu Powiatu oraz Stanisław Rękas – radny powiatowy, mogli kosztować ziemniaki wypiekane w gigantycznych ogniskach. Najlepiej smakowały z masłem, solone, z mlekiem, ale i te bez żadnych dodatków.

Na scenie występowali lokalni artyści, a wokół niej, przy specjalnie przygotowanych stoiskach trwała degustacja regionalnych potraw autorstwa tutejszych Kół Gospodyń Wiejskich. Dla najmłodszych uczestników zabawy organizatorzy zaoferowali wesołe miasteczko.

Przy okazji święta ziemniaka nie mogło zabraknąć konkursów z tym warzywem w roli głównej. Starostwo Powiatowe w Kielcach ufundowało nagrody dla zwycięzców jednego z nich. Laureaci konkursu na „Ziemniaczane potwory” przyjęli gratulacje i podarunki z rąk Pawła Gratki, dyrektora Powiatowego Zarządu Dróg w Kielcach.

Na zakończenie spotkania wystąpił zespół „Piękni i Młodzi”, który porwał uczestników obchodów do wspólnej zabawy.

Aktualności

Polecamy