3.5 C
Kielce
poniedziałek, 18 sierpnia, 2025
Strona głównaAktualnościDynia - królowa polskich ogrodów

Dynia – królowa polskich ogrodów

Zobacz

Za oknami jesień rozgościła się już na dobre. Mgliste poranki, przymrozki i drzewa mieniące się tysiącem barwnych liści. Październik to czas, kiedy zbieramy warzywa z naszych przydomowych ogródków, czy działek. Zapewne w wielu warzywniakach spotkać możemy największe warzywo, które barwą swoja przypomina złoto-rude liście – mowa tutaj oczywiście o dyni. 

Dynia jest warzywem jednorocznym, które zazwyczaj wykorzystywane jest w tworzeniu dekoracji i jest to ogromny błąd. Pozwalamy by tak smaczne i tak wartościowe warzywo marnowało się na schodkach czy parapetach.

Istnieje wiele przepisów kulinarnych, które ukazują nam dynię pod wieloma osłonami: zupy, kremy, placki, pieczona, smażona, gotowana, na ostro czy na słodko. Jednak dziś przedstawimy dynię jako źródło wielu cennych składników odżywczych i minerałów.

Dynia należy do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych. Zalicza się do niej około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw, w skład których wchodzą także kabaczek, cukinia, ogórek, melon czy arbuz. W polskich ogródkach spotkać możemy wiele odmian dyni. Najpopularniejszymi z nich są z pewnością: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia.

Największą zaletą dyni jest to, że posiada wiele składników odżywczych. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, przez co poleca się ją w różnych dietach. W 100g tego warzywa znajdziemy jedynie 34kcal.

Warto spożywać dynie najbardziej pomarańczowe. Są one źródłem białka i błonnika, który pozwala zachować uczucie sytości i zapobiega zaparciom jelitowym. Obniża także stężenie cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Dynia posiada wiele składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin: A, C i E, a także kwasu foliowego, niacyny i beta-karotenu, który zapobiega nowotworom. Wszystkie te składniki możemy znaleźć w miąższu. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wpływa na poprawę ogólnego układu odpornościowego.

Kolejnym bogactwem jaki dynia w sobie skrywa są jej pestki. Pestki dyni możemy spożywać w ich postaci lub jako stworzony z nich olej. Pestki posiadają wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem cynku. Polecane są szczególnie dla mężczyzn gdyż zapobiegają powstaniu zapalenia i przerostu prostaty. Spożywanie oleju działa przeciwnowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze, a także poprawia profil lipidowy krwi.

Badania wykazują, że częste spożywanie dyni pod różnymi postaciami zapobiega nowotworom żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Znając już wartości prozdrowotne płynące ze spożywania dyni, sprawmy by częściej gościła na naszych stołach. W różnych źródłach znajdziemy wiele przepisów na dania i przetwory z dyni. Dbajmy o zdrowie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i cieszmy się darami naszych polskich ogródków warzywnych.

Aktualności

Podsumowanie długiego sierpniowego weekend 2025 roku

Za nami długi weekend sierpniowy, który co roku wiąże się ze wzmożonym ruchem na drogach oraz intensywną pracą funkcjonariuszy...

Polecamy