3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościDrobiowa fantazja na drugim miejscu

Drobiowa fantazja na drugim miejscu

Zobacz

W ubiegłorocznym XIII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego drugie miejsce zdobyło danie „Drobiowa fantazja w sosie porowym z pestkami dyni”. Potrawę przygotował Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty z gminy Masłów. Zachęcamy do zapoznania się z recepturą. 

Drobiowa fantazja w sosie porowym z pestkami z dyni

SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, 5 dag grzybów leśnych, 25 dag kapusty kiszonej, 15 dag boczku, 15 dag sera żółtego, 1 duża cebula, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

sos: por, pestki z dyni, masło, mąka, woda, śmietana.

Filety umyć, wysuszyć, przeciąć wzdłuż, delikatnie rozbić i doprawić. Grzyby ugotować. Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Ugotować kapustę. Cebulę dusić, połączyć z boczkiem. Grzyby
i kapustę doprawić do smaku. Wszystko połączyć. Na każdy plaster nałożyć farsz, uformować kulę. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Aby zrobić sos należy pokroić por w plasterki, posolić i podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i śmietaną. Śmietanę wlać do pora (należy ją zahartować, dodając kilka łyżek uduszonego pora), dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać wodą. Dodać garść pestek dyni. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i surówką.

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy