3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościDrób w wykonaniu Gospodarzy z Górna

Drób w wykonaniu Gospodarzy z Górna

Zobacz

Ambrozja kacza ze złamanym pęczakiem w sosie żurawinowym – to danie, przygotowane przez Gminne Koło Gospodarzy z Górna zajęło trzecie miejsce podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zachęcamy do zapoznania się z recepturą i samodzielnego wykonania tego dania.

AMBROZJA KACZA ZE ZŁAMANYM PĘCZAKIEM W SOSIE ŻURAWINOWYM

SKŁADNIKI piersi z kaczki, boczek wędzony, kasza pęczak, borowiki, cebula dymka, lubczyk, garść posiekanej natki pietruszki, majeranek, tymianek, pieprz, sól, jabłko, burak, miód,

sos żurawinowy: żurawina, sok pomarańczowy, miód, pieprz

WYKONANIE

Piersi z kaczki umyć, obrać z błonek i kostek ale pozostawić na nich skórę. Mięso natrzeć majerankiem, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić całość na 30 minut do lodówki. Naciąć w mięsie kieszonki, włożyć do środka boczek wędzony z przyprawami i cebulą. Spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął. Obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Przełożyć je do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Ugotować kaszę pęczak. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażone borowiki z cebulką, przyprawić do smaku.

Wrzucić do garnka z sokiem pomarańczowym żurawinę, dolać miód i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przyprawić do smaku. Sos można podawać w upieczonym jabłku.

Galeria

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy