Uczestnicy IV Festiwalu Smaków Babiego Lata już w najbliższą niedzielę, 29 września powalczą w Ciekotach o „Złotą Patelnię Starosty”. Szykuje się emocjonująca, kulinarna rywalizacja pełna tradycyjnych smaków i aromatów, którą zakończymy tegoroczny sezon powiatowych wydarzeń plenerowych.
Podczas Festiwalu odbędą się dwa konkursy kulinarne: „Smaki lata zamknięte w słoiku” i „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”.
W kulinarne szranki staną aż 24 podmioty z 11 gmin powiatu kieleckiego, w tym Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia, osoby indywidualne.
Wśród zgłoszonych do konkursów prawie 50 potraw znalazły się m.in. takie specjały jak: galaretka z wierzbówki kiprzycy, pączki lipowe w zalewie, zupa z bobem, placki z kabaczka z dodatkiem buraczka, cukiniowe smarowidło do chleba, papryka nadziewana smakami jesieni, czy czekośliwka.
Jury w składzie: starosta kielecki Tomasz Pleban, członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mirosław Gębski, zawodowy kucharz Michał Markowicz, redaktor Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków w Starostwie Powiatowym w Kielcach Beata Piotrowska-Wróbel, oceni estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe, a także innowacyjność przygotowanych potraw.
Celem wydarzenia jest zachęcenie do przygotowywania potraw z produktów, które mamy w przydomowych ogródkach i robienia własnych przetworów na zimę.
– Festiwal Smaków Babiego Lata ma na celu promocję regionalnej kuchni, dlatego oceniając przetwory i dania będę zwracał uwagę na to, czy do ich przygotowania zostały wykorzystane nasze rodzime, sezonowe warzywa i owoce. Najlepiej te wyhodowane we własnych ogródkach. Powiat kielecki ma bardzo bogate tradycje kulinarne, które trzeba pielęgnować i czerpać z nich jak najwięcej, do czego gorąco zachęcam. Będę dopytywał uczestników, czy konkursowe potrawy zostały przygotowane w oparciu o tradycyjne, regionalne receptury z dawnych lat, czy może są to unowocześnione przepisy. Z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy, widać dbałość o tradycję, serce włożone w przygotowanie potraw, co mnie bardzo cieszy – mówi znany kielecki kucharz Michał Markowicz, przewodniczący jury.
Kulinarną część wydarzenia dopełnią występy artystyczne. Ze sceny popłynie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Wystąpią: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Dąbrowianki,Brzezinianki, Kopcowianki.
ZAPRASZAMY na to wyjątkowe wydarzenie do Ciekot już w tę niedzielę! Wstęp wolny.
Początek IV Festiwal Smaków Babiego Lata o godz. 13:00
Festiwal organizują Starostwo Powiatowe w Kielcach i Gmina Masłów.