Uczestnicy I Festiwalu „Smaków babiego lata” już 10 października powalczą o „Złotą Patelnię Starosty”. Nagroda ta zostanie wręczona po raz pierwszy. Celem festiwalu jest zachęcenie mieszkańców powiatu do robienia własnych przetworów i utrwalania na zimę tego, co uda się wyhodować w przydomowych ogródkach.
„Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. Te dwa kulinarne konkursy odbędą się 10 października w Ciekotach. Do wygrania będzie m.in. „Złota Patelnia Starosty”. Za estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe i innowacyjność potrawy.
– Powiat kielecki ma bardzo bogate tradycje kulinarne. Przekonujemy się o tym co roku podczas Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tym razem chcemy zachęcić do tego, aby te wszystkie wspaniałe smaki lata jesienią zamknąć w słoikach, w wekach. Tak, aby można było się nimi cieszyć przez całą zimę. Chcemy, żeby zaproszeni przez nas uczestnicy festiwalu zdradzili mieszkańcom powiatu, jak utrwalają żywność, żeby podzielili się swoimi przepisami – informuje starosta kielecki Mirosław Gębski.
W konkursach mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, Gospodarstwa Agroturystyczne oraz osoby indywidualne z powiatu kieleckiego. Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody!
Karta zgłoszeniowa powinna zostać wysłana na adres: Czasu jest niewiele, a liczba uczestników ograniczona.
Chętni mogą również skorzystać z prezentacji przygotowanej przez edukatorkę żywieniową Iwonę Zasuwę. Na spotkaniu z autorką bestsellerowych książek o jedzeniu, będzie można dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo się odżywiać.
Festiwal organizują Starostwo Powiatowe w Kielcach i Gmina Masłów. Początek wydarzenia w Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom w Ciekotach o godz. 13.00.