3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaKulturaDni Zagnańska za nami. Potrawy z grzybów zrobiły prawdziwą furorę

Dni Zagnańska za nami. Potrawy z grzybów zrobiły prawdziwą furorę

Zobacz

Festiwal Smaków – zagnańskie grzybobranie, koncerty, turnieje i mnóstwo zabaw dla całych rodzin – to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na tych, którzy jedno z gorących lipcowych sobotnich popołudni zdecydowali się spędzić w gminie Zagnańsk i wziąć udział w tegorocznych Dniach Zagnańska. Gwiazdą wydarzenia był zespół D-BOMB.

Tegoroczne Dni Zagnańska zorganizowano na Boisku Leśnym. To niezwykle urokliwe miejsce, gdzie w otoczeniu pachnącego lasu i śpiewu ptaków można było nie tylko się zrelaksować i poczuć wspaniałą atmosferę, z jakiej słynie gmina Zagnańsk, ale też zrelaksować się i spróbować niezwykle pysznych potraw przygotowanych na bazie grzybów. A wszystko to za sprawą Festiwalu Smaków zorganizowanego pod hasłem „Zagnańskie grzybobranie”. – W tym roku w końcu mogliśmy wrócić z wydarzeniem, które po raz pierwszy zorganizowaliśmy przed trzema laty i bardzo się spodobało mieszkańcom. Niestety pandemia uniemożliwiła nam organizację imprezy przez ostatnie dwa lata – mówił wójt gminy Zagnańsk Wojciech Ślefarski.

Jak przypomniał Festiwal Smaków, czyli zagnańskie grzybobranie, zorganizowany został już po raz drugi. – Gmina Zagnańsk słynie z urokliwych terenów i pięknych lasów wypełnionych grzybami. Na grzybobranie do nas przyjeżdża mnóstwo osób, stąd też pomysł na to, aby zaprezentować szerszemu gronu kulinarnie bogactwo naszej ziemi, czyli grzyby podane w najróżniejszy sposób. Nasz konkurs kulinarny na najlepszą potrawę regionalną z grzybów i na najlepszą zupę grzybową cieszy się dużą popularnością – podkreślał wójt Wojciech Ślefarski. Jak tłumaczył każde koło gospodyń wiejskich przedstawić musiało dwie potrawy: na gorąco – zupę oraz drugie danie. – Każda potrawa musi zawierać grzyby. Jest siedem kół gospodyń wiejskich zatem mamy czternaście potraw, które musimy skosztować i ocenić – wyjaśnił wójt, który jako gospodarz gminy był jednym z członków jury oceniającego potrawy.

W tegorocznej edycji konkursu wystartowało siedem kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Zagnańsk. Chętnych do ich spróbowania nie brakowało, a potrawy w wykonaniu prawdziwych mistrzyń kulinarnych były tak pyszne, że jury miało naprawdę trudny orzech do zgryzienia wybierając te najlepsze. – Wszystkie potrawy były pyszne. Trudno było zdecydować się na wybór tych najlepszych. I nie ma się co dziwić, bo panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Zagnańsk nie tylko wyśmienicie gotują, ale też pięknie podają swoje potrawy – mówiła wicemarszałek Renata Janik, która zasiadła w kulinarnym jury konkursu wraz z wójtem Wojciechem Ślefarskim, starostą kieleckim Mirosławem Gębskim, prezesem Wodociągów Kieleckich Henrykiem Milcarzem i redaktor Anną Krawiecką. – Zagnańsk to gmina ze smakiem, z dobrym smakiem – podsumowała wyniki II Zagnańskiego Grzybobrania redaktor Anna Krawiecka. – Próbowaliśmy z jurorami po łyżce i kąsku każdej potrawy. Najbardziej podzielone zdania były, co do zup – przyznała. – Po tych daniach widać, kto wychował się przy lesie i jadał często potrawy z grzybów, bo umie je doprawić i przyrządzić – podsumował juror Henryk Milcarz, prezes Wodociągów Kieleckich. Zachwytu nad smakiem grzybowych dań nie krył też starosta kielecki Mirosław Gębski. – Tego typu konkursy kulinarne promują regionalną kuchnię i jej walory smakowe. Próbując dzisiejszych potraw trudno było uwierzyć jak wspaniałe dania mogą powstać z grzybów. Jestem przekonany, że przepisy pań z Kół Gospodyń Wiejskich zagoszczą na wielu stołach – mówił starosta Mirosław Gębski.

Po długiej debacie jury w końcu ogłosiło wyniki konkursu II Festiwalu Smaków – zagnańskie grzybobranie. I tak, w kategorii „Zupa Grzybowa” miejsce pierwsze zdobyło KGW „Szałasianki” za zupę grzybową z kurkami i lanymi kluseczkami. Miejsce drugie trafiło do KGW „Jaworzanki” za zupę grzybową „Czystą”, a miejsce trzecie powędrowało do KGW „Bartkowe Baby” za grzybki zagnańskie zanurzone w zupie. W kategorii „Potrawa regionalna z grzybów” pierwsze miejsce zajęło KGW „Tumlinianie” za golonkę na kapuście zasmażaną z borowikami Tumlińskimi. Miejsce drugie przyznano dla KGW „Dary Lasu” w Belnie za sarninę pachnącą lasem i grzybami, a miejsce trzecie powędrowało do KGW „Florianki” za pasztet z borowików. Wyróżnienie za wystrój stoiska odebrały panie z KGW z Samsonowa.

Amatorów pysznych potraw grzybowych podczas Dni Zagnańska nie brakowało. Nie brakowało też wielu innych atrakcji, a wśród nich były liczne zabawy i konkursy z nagrodami ufundowanymi przez sponsorów: Bank Spółdzielczy w Samsonowie, Wodociągi Kieleckie oraz Urząd Gminy w Zagnańsku. Udział w nich brali nie tylko najmłodsi, ale też całe rodziny, a na dzieci czekały ogromne dmuchańce i trampoliny. Odbył się także turniej sportowy o puchar wójta gminy Zagnańsk.

Popularnością cieszyły się także różnorodne stoiska. Obecni podczas festynu przedstawiciele Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie przybliżali przybyłym tematykę pieczy zastępczej, jak również informowali, że trwają poszukiwania wśród mieszkańców powiatu kieleckiego kandydatów na rodziny zastępcze. Na bogato przystrojonym stoisku Stowarzyszenie SUKURS prezentowało wiele własnoręcznie wykonanych przedmiotów użytku codziennego. Spoza województwa świętokrzyskiego obecne było Stowarzyszenie Mała Liga XC z Otwocka. Jego przedstawiciele zachęcali odwiedzających do uczestnictwa w zbliżających się dwudniowych zawodach rowerowych, które odbędę się w pierwszy weekend sierpnia nad zbiornikiem wodnym Umer.

Wiele działo się także na scenie. Dla licznie przybyłych tego dnia do Zagnańska gości wystąpił zespół Sufler, a także zespół Koliber. Gwiazdą wieczoru był zespół D-BOMB, a na zakończenie zaproszono wszystkich na dyskotekę pod gwiazdami.

Galeria

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy