3.5 C
Kielce
niedziela, 19 stycznia, 2025
Strona głównaAktualnościDecorada. Modułowe warsztaty dekorowania mieszkania, stołu, potraw i napojów

Decorada. Modułowe warsztaty dekorowania mieszkania, stołu, potraw i napojów

Zobacz

„Bardzo dobrze, że na warsztaty mogły przychodzić dzieci, akurat wykonywaliśmy palmy wielkanocne i dziewczynki pokazywały nam, jak robić krokusy i róże” – powiedziała pani Bożenka, nauczycielka pracująca w Szkole Podstawowej w Sierakowie.

„Nie przypuszczałam, że w starszym wieku można się jeszcze tyle nauczyć” – to z kolei opinia pani Basi, jednej z uczestniczek warsztatów.

„Wiecie co, może jesienią zrobimy składkę i już za własne pieniądze zorganizujemy sobie takie warsztaty?” – zaproponowała pani Grażyna.

„Skąd macie takie fajne pomysły, skąd na to pieniądze?” – pytali mieszkańcy sąsiednich miejscowości.

W odpowiedzi na konkurs ogłoszony przez LGD „Białe Ługi” w Trzemosnej, Zarząd Stowarzyszenia „Dolina Belnianki” w Smykowie opracował projekt pod nazwą „Decorada. Modułowe warsztaty dekorowania mieszkania, stołu, potraw i napojów”. Projekt ten był częścią przedsięwzięcia nr 1.3.5 „Zagospodarowanie czasu wolnego mieszkańcom” w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Na realizację warsztatów pozyskaliśmy grant w kwocie 20400,00 zł. Działania finansowane grantem odbywały się w świetlicy OSP w Smykowie w okresie 15.01. – 30.06.2018 r.

Warsztaty zostały podzielone na cztery tematyczne moduły.

Moduł I „Na początku był pająk” obejmował wykonywanie kwiatów z bibuły i papieru. W ramach zajęć uczestniczki warsztatów wykonały pająka – popularną dawniej, a dziś już zapomnianą, tradycyjną ozdobę świętokrzyskich domów oraz palmę wielkanocną, której podstawę stanowiły różnego rodzaju kwiaty z bibuły.

Część II warsztatów – „Bomb(k)owy decoupage”, to nauka ozdabiania przedmiotów użytkowych przy wykorzystaniu papierowych serwetek oraz specjalistycznych preparatów i narzędzi. Uczestniczki warsztatów wykonywały bombki choinkowe oraz ozdobne pudełka na domowe „skarby”. Podczas realizacji obydwu modułów korzystaliśmy z wiedzy i umiejętności instruktorki Agnieszki Jaroń.

Trudnym, ale i bardzo inspirującym zadaniem była realizacja modułu III, który nosił nazwę „Tańcowała igła z nitką”. W ramach tego działania uczestniczki warsztatów uczyły się szydełkowania, haftu temari, haftu wstążeczkowego i filcowania na sucho. W trakcie zajęć, ale też i poza nimi, w domowym zaciszu, powstawały szydełkowe gwiazdki, koszyczki i anioły, bombki temari oraz wielkanocne jajka wykonywane w wielu wariantach i technikach. Zapał uczestniczek warsztatów był tak wielki, że wiele prac wykonywały w swoich domach, już poza zajęciami, po to by na warsztatach poznać jak najwięcej technik zdobniczych. Rezultat tych działań był taki, że wykorzystując czas i dostępne materiały, nauczyliśmy się znacznie więcej, niż przewidywał projekt. Dzięki temu powstały jajka wielkanocne wykonane na bazie jutowego sznurka (takie… przaśne, ale piękne i niespotykane – jak powiedziała jedna z naszych koleżanek), bombki choinkowe ozdobione tkaniną, cekinami czy kolorowymi tasiemkami, a także sowy i renifery wykonane z szyszek daglezji ozdobionych elementami wyciętymi z filcu. Wiedzą i umiejętnościami dzieliła się z nami Katarzyna Zalińska.

Ostatniej, IV części warsztatów nadaliśmy nazwę „Ślicznie i aromatycznie”. I tak też było! Elegancko nakryty stół, odpowiednio dobrana zastawa, unoszący się w świetlicy aromat świeżo parzonej kawy. Jak składać serwetki, układać sztućce i obsługiwać gości? Kieliszki do wody i wina, szklanki do napojów – jakie i do czego? Kolorowe i orzeźwiające koktajle i napoje owocowe – jak wykonać, czym i jak udekorować, w czym i jak podawać? Kawa z pianką czy z lodami, z serduszkiem czy z kwiatuszkiem? A do tego jeszcze carving – czyli rzeźbienie w owocach i warzywach. Szyszki z marchewki, tulipany z cukinii i najefektowniejsze – róże z arbuza! Tę część Decorady prowadziła Lucyna Stępień, Mistrzyni Polski Kelnerów. Barmański pokaz w wykonaniu Lucyny na pewno na długo pozostanie w pamięci uczestników warsztatów oraz gości uczestniczących w podsumowaniu projektu.

Realizacja „Decorady” to dobrze zagospodarowany czas i świetnie wydatkowane fundusze. Uczestnicy warsztatów spędzili ze sobą 240 godzin, ucząc się i integrując. Własnoręcznie wykonane palmy ponieśli w Niedzielę Palmową do kościoła, pojawiły się też zamówienia na jutowe i filcowane jajka oraz szydełkowe anioły. W wolnym czasie powstają już bombki na świąteczne drzewka. Doposażyliśmy nieco świetlicę OSP, a co najważniejsze – przybywa członków Stowarzyszenia, dzięki czemu łatwiej realizować kolejne przedsięwzięcia.

Joanna Witkowska

Galeria

Aktualności

Zawsze gotów do niesienia pomocy

Młodszy aspirant Rafał Maziejuk zawsze przygotowany jest by nieść pomoc. Wczoraj kolejny raz gotowość ta wystawiona była na próbę,...

Polecamy