„Cukrzyca: chroń swoją rodzinę”, pod takim hasłem jest obchodzony dziś Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, chorobą, którą diagnozuje się u coraz większej liczby osób.
Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) już 463 mln ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę w tym około 200 milionów kobiet. W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje już ok. 2,7 mln osób i z każdym rokiem liczba ta będzie się zwiększać.
Czym jest cukrzyca?Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się hiperglikemią, czyli wysokim stężeniem glukozy we krwi. Spowodowana jest zaburzeniem lub całkowitym brakiem hormonu insuliny wydzielanej przez komórki trzustki. Insulina jest niezbędna dla prawidłowego rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek.
W Polsce na cukrzycę cierpi co jedenasta osoba. Ilość chorych rośnie o 2,5 proc. rocznie i jeżeli to tempo się utrzyma, za kilka lat w naszym kraju będzie około 4 miliony cukrzyków.
Rodzaje cukrzycyCukrzyca nie jest chorobą jednorodną. Można wyróżnić kilka typów:
Cukrzyca typu 1 przejawia się już w dzieciństwie lub okresie dojrzewania. Odznacza się całkowitym brakiem insuliny w organizmie. Na cukrzycę typu 1 cierpi około 5 proc. chorych, przy czym 85 proc. z nich to dzieci lub młodzież.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą typową dla osób starszych i mających nadwagę lub otyłych. Pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia, co oznacza mało aktywności fizycznej, złe nawyki żywieniowe i nadmiar stresu. W przeciwieństwie do pacjentów z pierwszej grupy, chorzy na cukrzycę typu 2 mają normalny lub nadmierny poziom insuliny w krwi. Poza typem 1 i typem 2, które obejmują ponad 90 proc. chorych, pozostałe przypadki to cukrzyca ciężarnych pojawiająca się w okresie ciąży, cukrzyce monogenowe będące wynikiem odziedziczonej mutacji genetycznej, cukrzyce polekowe oraz powiązane z innymi schorzeniami, na przykład z zespołem Downa.
Mity o cukrzycyMitem, który towarzyszy tej chorobie od samego początku jest to, że chorzy na cukrzycę sami przyczynili się do powstania choroby, jedząc zbyt dużo słodyczy. Cukrzyca typu 2 wprawdzie jest ściśle związana z nieprawidłowym odżywianiem się, ale nie dotyczy to tylko spożycia słodyczy i cukru. Czynnikiem wpływającym na powstanie cukrzycy są ogólnie pojęte złe nawyki żywieniowe. Do złych nawyków należy na przykład nadmierne spożycie smażonych i tłustych potraw, palenie tytoniu, częste picie alkoholu, nadwaga, brak aktywności fizycznej i nadmiar stresu.
Cukrzycy 1. typu niestety nie da się uniknąć poprzez prawidłowe odżywianie się. Cierpi na nią około 7 proc. chorych i jest uwarunkowana genetycznie.
Polski ślad w cukrzeMało kto wie, że historia produkcji cukru takiego jaki znamy obecnie z buraka cukrowego zaczęła sie na Dolnym Śląsku, w majątku Konary(obecny powiat wołowski). położonym około 50 km na północny zachód od Wrocławia. Zdarzyło się to w 1802 roku. Pierwszą na świecie niewielką fabryczkę produkującą cukier z buraków uruchomił chemik, fizyki biolog, syn emigrantów francuskich Franciszek Karol Achard.
„Cukier krzepi”Cukier, jaki znamy w obecnej postaci białych kryształków to wynalazek nieodległych czasów. Jako ciekawostkę warto dodać, że przed II Wojną Światową cukier nie był sprzedawany w postaci sypkiej lub w kostkach. W sklepach spotkać można było go w tak zwanych głowach, od których odłupywano kawałki cukru. Przypominały one kształtem pociski.
„Cukier krzepi” – to hasło, choć znane wszystkim, dawno straciło na aktualności. Dziś już nikt nie ma wątpliwości, że cukier nie dość, że nie krzepi, to jeszcze negatywnie wpływa na zdrowie, m.in. zębów. Mało kto jednak wie, że to hasło reklamowe nie było poparte opiniami lekarskimi, a jedynie pełniło funkcję propagandową. Wszystko zaczęło się w latach 30. XX wieku. Polski przemysł cukrowniczy chciał zwiększyć sprzedaż cukru na rynku krajowym – bez konieczności podwyższania jego ceny. Hasło kampanii reklamowej brzmiało „Cukier krzepi” i zostało wybrane na podstawie konkursu. Wymyślił je znany dziennikarz i reportażysta, Melchior Wańkowicz, który za te dwa słowa otrzymał niezwykle wysokie jak na tamte lata honorarium – 5000 złotych (dla porównania prezydent Polski zarabiał w tamtych czasach miesięcznie 2000 złotych). To nie jedyny sukces Wańkowicza na polu reklamy, ponieważ 40 lat później, w latach 70. Wymyślił on hasło dla Polskich Linii Lotniczych LOT – „Lot-em bliżej”.
Dopiero od niedawna świadomość ludzi na temat cukru się zmienia i obecnie dziwnie patrzy się na osobę sypiącą trzy łyżeczki cukru do herbaty. Kiedyś jednak było to normą i jeszcze teraz można czasem spotkać starsze osoby, przekonane, że jedzenie słodkości jest zdrowe. 14 lis
2019 Cukier już nie krzepi… Cukier już nie krzepi… Cukier już nie krzepi… Cukier już nie krzepi… Cukier już nie krzepi… Cukier już nie krzepi…