3.5 C
Kielce
czwartek, 19 czerwca, 2025
Strona głównaKulturaW Ciekotach o tajemnicach życia Żeromskiego

W Ciekotach o tajemnicach życia Żeromskiego

Zobacz

O nieznanych i ukrywanych dotąd faktach z życia Stefana Żeromskiego rozmawiano podczas spotkania w Szklanym Domu w Ciekotach. Gościem był profesor  Zdzisław Jerzy Adamczyk, autor książki „Manipulacje i tajemnice. Zagadki późnej biografii Stefana Żeromskiego”.

Za nami bardzo interesujące spotkanie z cyklu  „O Żeromskim od A do Ż”. Co ciekawe zorganizowano je już po raz 15. Od lat w Ciekotach spotykają się miłośnicy Stefana Źeromskiego oraz badacze jego twórczości, by przedstawiać efekty swojej pracy i rozmawiać z czytelnikami. Mały jubileusz cyklu świętowano więc w wyjątkowym gronie. Gościem był  profesor Zdzisław Jerzy Adamczyk, najwybitniejszy badacz biografii i edytor utworów oraz listów Stefana Żeromskiego, zawodowo związany m.in. Uniwersytetem Jana Kochanowskiego w Kielcach. Powodem spotkania były dwie nowe publikacje, nad którymi pracował  profesor Adamczyk. „Publicystyka 1920-1925” to tom, w którym znajdziemy utwory publicystyczne Stefana Żeromskiego m.in. ceniony „Snobizm i postęp”. – Żeromski jest publicystą wojownikiem. Każdy tekst to było załatwienie jakiejś sprawy – mówi profesor przytaczając przykłady m.in. zabiegi o sprowadzenie zwłok Juliusza Słowackiego do Polski czy obronę Kaszubów przed polską administracją. Jak podkreślał to właśnie za pomocą publicystki Żeromski stworzył mitologię Gór Świętokrzyskich m.in. w „Snobiźmie i postępie” i „Puszczy Jodłowej”.

Wybiórcze wiadomości

Publicystka nie zdominowała jednak spotkania. Rozmawiano głównie o nowej książce profesora, w której odrywa dotąd nieujawniane fakty dotyczące życie pisarza.  „Manipulacje i tajemnice. Zagadki późnej biografii Stefana Żeromskiego”  trafiły do księgarni kilka tygodni temu i na pewno rzucą inne światło na ostatnie lata życia pisarza. – Monika Żeromska bardzo wybiorczo dzieliła się swoją wiedzą o ojcu – mówił profesor Adamczyk, podkreślając, że w tajemniczych okolicznościach zniknęły listy Stefana Żeromskiego do Anny Zawadzkiej, matki jego córki, która uważała się za drugą żonę pisarza, mimo że do ślubu jednak nigdy nie doszło. To w nowej książce znajdziemy potwierdzone i dotąd omijane wiadomości potwierdzające fakt, że Żeromski był bigamistą. – W Zakopanem w jednej wilii mieszkała żona Oktawia z synem Adasiem, w drugiej Anna z córką z Moniką, a w trzeciej Żeromski, które je odwiedzał – opowiadał profesor. W książce znajdziemy też wyjaśnienie tajemnicy testamentu Żeromskiego oraz jego pochówku na cmentarzu kalwinistycznym, mimo że nigdy nie zmienił wiary.

Ciekawe rozmowy

Kazimiera Zapałowa, kustosz honorowa dworku Stefana Żeromskiego, która wraz z Krystyną Nowakowską, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Masłowie prowadziła spotkanie zaznaczała, że wiele razy spotykała się zarówno z Moniką Żeromską jak i Anną Zawadzką. – Nigdy nie zadawałam kłopotliwych pytań – mówiła. Jak podkreślała, dzięki zaufaniu bliskich pisarza dotarła do rodzinnych zdjęć czy opowieści np. o ulubionym, śliwkowym cieście Żeromskiego.

Podziękowania od marszałka

W części artystycznej spotkania fragmenty „Snobizmu i postępu” Stefana Żeromskiego przeczyta Alicja Rozborska, a utwory muzyczne na motywach rytmicznej prozy Stefana Żeromskiego przedstawili Małgorzata „Gocha” Wojciechowska (śpiew) oraz Łukasz Mazur (kompozycje, piano). Na zakończenie spotkania podsumowano akcję „Świętokrzyskie czyta Żeromskiego”, która została zainicjowana 1 czerwca w Ciekotach przez marszałka Adama Jarubasa. Okolicznościowymi dyplomami za współpracę przy akcji Agata Binkowska, członkini Zarządu Województwa, wyróżniła wójta Tomasza Lato, dyrektor Krystynę Nowakowską oraz Szkołę Podstawową im. Stefana Żeromskiego w Mąchocicach-Scholasterii, dyplom odebrała wicedyrektor Joanna Januchta.  Honorowy dyplom od marszałka otrzymał również prof. Zbigniew Jerzy Adamczyk.

Galeria

Aktualności

Znów wybierzemy najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego

Zbliża się XVIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Stanowi on doskonałą promocję regionalnej kuchni i...

Polecamy