Żyjemy w świecie pełnym różnorodnych mikroorganizmów. Niektóre z nich są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale istnieją również takie, które stanowią poważne zagrożenia dla zdrowia i życia. Ważne jest więc, aby umieć w możliwie najskuteczniejszy sposób je identyfikować i zwalczać.

Dlatego specjaliści zajmujący się tą dziedziną, przeprowadzają badania mikrobiologiczne, mające na celu właściwe rozpoznanie w badanym materiale drobnoustrojów chorobotwórczych oraz sprawdzenie ich wrażliwości na leki. Jako, że patogeny mogą występować wszędzie, badania te przeprowadza się nie tylko w leczeniu zarażonych już pacjentów, ale także w obszarach kontroli żywności, kosmetologii, czy farmaceutyki.

Materiały pochodzące od pacjentów.

Jednym z obszarów badań mikrobiologicznych jest organizm człowieka. Wykonuje się je, gdy u pacjenta wystąpią specyficzne objawy, sugerujące obecność chorobotwórczego drobnoustroju.


Etapy badań.

Lekarz analizując symptomy, określa z jakiego miejsca należy pobrać materiał do badań, np. w przypadku ostrej biegunki będzie to kał, ale już w sytuacji pojawienia się gorączki krew. W ten sposób przechodzi się do pierwszego etapu jakim jest posiew. Polega on na umieszczeniu materiału biologicznego na specjalnym podłożu hodowlanym, które warunkuje odpowiedni wzrost i namnażanie się mikroorganizmów. Następnie po określonym czasie następuje kolejna faza, mająca na celu odizolowanie konkretnego patogenu i próbę jego identyfikacji. Gdy ustali się już jego rodzaj odbywa się ostatni etap. Dotyczy on ustalenia wrażliwości drobnoustroju na podany lek. Jedna z najpopularniejszych metod tego procesu, nazywa się metodą dyfuzyjno-krążkową i polega na klasyfikacji mikroorganizmu do jednej z trzech kategorii: wrażliwy, średnio wrażliwy, oporny. Po tak szczegółowo przeprowadzanym badaniu lekarz ustala dalsze leczenie. Jak widać jest to niezwykle ważne badanie, ponieważ pozwala uniknąć testowania na pacjencie różnorodnych antybiotyków, które doprowadzają do mutacji drobnoustrojów i wyniszczenia organizmu.

Charakterystyka badań dotyczących żywności, kosmetologii i farmaceutyki.

Badania mikrobiologiczne stanowią nieodzowny element w procesie produkcji żywności. Naukowcy działający w tym obszarze, przeprowadzają setki badań na obecność drobnoustrojów chorobotwórczych, pobierając materiał nie tylko z surowców, półproduktów, czy gotowych już produktów, ale także z powierzchni maszyn i narzędzi, które mają jakąkolwiek styczność z jedzeniem. Są oni zatem odpowiedzialni za czystość mikrobiologiczną oraz kontrolę jakości, ponieważ to oni dbają o bezpieczeństwo żywności podczas transportu, pochowywania i pakowania.

Podobnie rzecz ma się w przypadku produkcji kosmetyków i leków, z uwagi na bezpośredni kontakt z naszym organizmem. Mikrobiologowie kontrolują wszelkie błędy produkcyjne, stan powietrza, procesy wytwarzania oraz konserwacji. Przeprowadzane badania są zatem kluczowe dla bezpieczeństwa zdrowia i życia konsumentów. Wystarczy wyobrazić sobie, jakie dramatyczne skutki mogłyby nastąpić bez ich udziału w produkcji.