3.5 C
Kielce
niedziela, 24 listopada, 2024
Strona głównaKulturaBabcine smaki w Tokarni

Babcine smaki w Tokarni

Zobacz

„Powróćmy jak za dawnych lat… SMAKI BABCI” – pod takim hasłem odbędzie się już w niedzielę, 10 lipca Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tym razem kieleckie starostwo zaprasza do Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, gdzie uczestnicy już po raz piętnasty staną do rywalizacji na potrawy, nawiązujące tym razem do smaków babci. Imprezie towarzyszyć będzie XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

– W tym roku postanowiliśmy, że uczestnicy sięgną po najbardziej pomysłowe przepisy, smaki i potrawy dzieciństwa przygotowywane przez mamy, babcie oraz ojców i dziadków. Nasze gospodynie podzielą się wspomnieniami o potrawach, a tym samym najbliższych ludziach, którzy je kiedyś przygotowywali – zachęca do udziału w imprezie starosta kielecki Mirosław Gębski podczas dzisiejszej konferencji prasowej z udziałem wicestarosty kieleckiego Tomasza Plebana. Na konferencji obecne były zwyciężczynie ubiegłorocznje potrawy panie Zosia Znojek i Karolina Matuszewska z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa.

W niedzielne popołudnie w kulinarne szranki stanie 26 zespołów z trzynastu gmin powiatu kieleckiego, którzy będą gotować w oparciu o tradycyjne składniki, receptury i przepisy naszych babć.

Szarak na łące, zarzucka, plumpy z kurkami, kałmuki babuni, barszcz babci Apolonii czy chwiejny duet – to tylko niektóre potrawy, które będzie można skosztować w Tokarni.

– Konkursowi towarzyszyć będzie piękna ludowa muzyka oraz regionalne stroje powiatu kieleckiego. Na scenie zobaczymy 10 kapel ludowych z terenu powiatu kieleckiego. Potrawy oceniać będziemy w czterech kategoriach. Pod uwagę będziemy brać smak, wygląd, formę podania oraz innowacyjność. Chcemy przy tradycyjnym podejściu do potrawy jednocześnie pokazać jak można zmienić i uatrakcyjnić tradycyjne potrawy – powiedział wicestarosta Tomasz Pleban.

Potrawy oceniać będzie szef kuchni w Hotelu Red w Ostrowcu Mirosław Ciołak, redaktor Anna Krawiecka z Echa Dnia, Przemysław Predygier dyrektor TVP 3 Kielce, Janusz Knap prezes Radia Kielce, Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej. Ze strony powiatu – starosta kielecki Mirosław Gębski.

XV Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego pod hasłem: „Powróćmy jak za dawnych lat… Smaki Babci” i XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych rozpoczną się o godz. 14.00.

 – Warto te niedziele zarezerwować i spędzić z powiatem kieleckim w Tokarni – zaprasza Mirosław Gębski.

 A co przygotują panie KGW Korale Radostowej? – To będzie słodka tajemnica. Na pewno dobrze się przygotowałyśmy do konkursu. Wcześniej rozmawiałyśmy, przypominałyśmy sobie lata młodości, co nam serwowały babcie, wymieniałyśmy się poglądami, potem zagłosowałyśmy, której babci potrawę będziemy serwować w Tokarni – mówiły Zosia Znojek i Karolina Matuszewska.

Galeria

Aktualności

Możesz nadać bagaż w paczkomacie zamiast przepłacać linii lotniczej

Podróże lotnicze, choć wygodne, często wiążą się z dodatkowymi kosztami, które mogą znacząco podnieść cenę biletu. Jednym z najbardziej...

Polecamy