W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi, przypomnimy Państwu przepisy na potrawy, które wzięły udział w ubiegłorocznej, XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zaczynamy od zwycięskiego dania, czyli „Ambarasu Drobiowego” Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Brynica”. Zachęcamy do przygotowywania dań i dzielenia się z nami zdjęciami z ich powstawania.
„AMBARAS DROBIOWY”
SKŁADNIKI 50 dag udźca z indyka, 30 dag łopatki cielęcej, 20 dag mięsa wieprzowego (boczek, podgardle), 20 dag mięsa z kurczaka (noga), 20 dag wątróbki z kaczki, 2 bułki kajzerki, 3 suszone grzyby, 3 cebule, 10 dag korzenia selera, 10 dag pietruszki, 10 dag pora (biała część), 3 jajka, pieprz czarny i ziołowy, sól, gałka muszkatołowa mielona, liść laurowy, ziele angielskie,
WYKONANIE
Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć razem z warzywami, podlać wodą i dusić na małym ogniu. Dodać przyprawy. Mięso wystudzić i zemleć w maszynce, używając sita pasztetowego. Wymieszać z jajami i doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 1 godzinę w piekarniku.