Wiosenna wizyta w Muzeum Wsi Kieleckiej to sprawdzony przepis na udaną zabawę, poznanie wspaniałych wartości kultury ludowej, relaks połączony z nauką! Pyszne potrawy, ekologiczne produkty, świętokrzyskie rękodzieło, pokazy, mnogość niespodzianek dla najmłodszych – takie między innymi atrakcje czekały na gości, którzy w niedzielę, 8 czerwca zdecydowali się odwiedzić Park Etnograficzny Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Wszystko za sprawą odbywającego się tam jubileuszowego, 20. Świętokrzyskiego Jarmarku Agroturystycznego, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego wraz z Muzeum. W wydarzeniu uczestniczyli marszałek Renata Janik oraz członkowie Zarządu Województwa Anita Koniusz i Andrzej Pruś, a także wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Mieczysław Gębski i radna Małgorzata Krzywda, kierownik Parku Etnograficznego w Tokarni.
Jak co roku, uroczysty Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny rozpoczęło nabożeństwo, odprawione w zabytkowym kościele z Rogowa. Po zakończonej mszy świętej na odwiedzających park etnograficzny czekały prezentacje kulinarne, gry, zabawy, warsztaty i występy ludowe.
– Dzisiaj w Tokarni możemy docenić bogactwo lokalnych produktów, smaków i rzemiosła, które są wizytówką Świętokrzyskiego – podkreśliła marszałek Renata Janik. – Dziękuję wszystkim rolnikom, producentom i właścicielom gospodarstw agroturystycznych za ich codzienny trud, który sprawia, że nasz region przyciąga turystów i zyskuje coraz większe uznanie. Państwa zaangażowanie to nie tylko rozwój lokalnej gospodarki, ale także pielęgnowanie tożsamości i tradycji.
Wielką atrakcją dorocznego spotkania ze świętokrzyską gościnnością w Tokarni jest możliwość poznania naszej tradycji kulinarnej. W Tokarni przeprowadzono konkurs kulinarny „Wiejska uczta”, do którego panie z Kół Gospodyń Wiejskich zgłosił smakowite potrawy, przygotowane z lokalnych składników, według tradycyjnych receptur, pięknie podane, pachnące i cieszące oko. Wśród zgłoszonych ponad 20 potraw były i dania z ryb, drobiu, mięsa, smaczne zupy, ale i przysmaki jarskie, wszystkie o niezwykłych nazwach, m.in. „Zachciało mi się gęsi”, „Ryba po chłopsku”, „Żeberka w kiszonej kapuście”, „Placek ruszany burakami przekładany na przetaku podany”, „Burocorz bogoryjski”, „Tradycyjna zupa chrzanowa na wędzonych kościach z pieczonym ziemniakiem i chrustem z boczku” czy „Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z Topinamburu”.
Podczas Jarmarku odbył się kiermasz rękodzieła ludowego, na którym nasi lokalni twórcy ludowi prezentowali ręcznie wykonane ozdoby.
W Tokarni zadbano także o zabawę dla dzieci, łączącą elementy gry z edukacją. W Agrostrefie najmłodsi uczestnicy spotkania mogli bezpłatnie wziąć udział w zabawach, warsztatach i animacjach, grach z użyciem elementów drewnianych, podróży po sensorycznym lesie. W Ostoi Dworskiej dzieci miały okazję poznać dawne zawody – pracę garbarza, bednarza, piekarza, praczki i kołodzieja. Można było zobaczyć pokaz strugania łyżek, wyrobu gwoździ i podków, a także spróbować sił w dawnych pracach gospodarskich. Teatr Wagabunda zaprosił do obejrzenia pokazów sztuki cyrkowej, warsztatów i pokazania talentu plastycznego. Warsztaty i animacje przygotowały również Europejskie Centrum Bajki im. Koziołka Matołka w Pacanowie, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Świętokrzyski Park Narodowy, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego, która zaprosiła do kapsuły z Kinem 5D, Leśny Kompleks Promocyjny Puszcza Świętokrzyska, Zamek Królewski w Chęcinach i Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Nie zabrakło również występów świętokrzyskich zespołów ludowych. Na scenie wystąpiły Kapela Stąporkowska, KGW Tarnawa Góra, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Ludowy z Mokrej, Rodzina Kapela Korbanów, Kapela Działoszacy, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie.
Jarmark zakończył koncert gwiazdy wieczoru – zespołu MiG.