3.5 C
Kielce
czwartek, 12 czerwca, 2025
Strona głównaAktualnościCukiernia Ryszarda Ramiączka świętowała 40-lecie działalności

Cukiernia Ryszarda Ramiączka świętowała 40-lecie działalności

Zobacz

Jedna z najlepszych cukierni w regionie, w całej Polsce słynąca z najlepszych chęcińskich jagodzianek, obchodziła jubileusz 40-lecia swojej działalności. Była uroczysta msza święta odprawiona przez księdza biskupa Mariana Florczyka i moc życzeń od przyjaciół i wielbicieli słodkości oraz domowych wypieków oferowanych przez niezwykłą cukiernię. Jej właściciele z okazji okrągłego jubileuszu przez trzy dni wręczali swoim klientom słodkie upominki.  

            Uczył się pod okiem najlepszych cukierników

Tradycyjna cukiernia Ryszarda Ramiączka działa w Chęcinach już od 40 lat. Nie ma chyba mieszkańca gminy Chęciny, który by jej nie znał. Oferuje między innymi torty i ciasta, ale firmową specjalnością i znakiem rozpoznawczym są jagodzianki. Niektórzy nawet twierdzą, że są one najlepsze w całej Polsce. – Cała moja rodzina związana była z branżą spożywczą. Miałem wujka, który był cukiernikiem. Pojechałem do niego na praktyki i spodobał mi się ten zawód. Skończyłem szkołę cukierniczą w Kielcach i rozpocząłem praktyki. I to one właśnie były najważniejsze. Fachu uczyłem się pod okiem jednego z najlepszych cukierników w Kielcach, Józefa Borszyńskiego. Praktyki odbywałem też w Jędrzejowie, Łodzi i w Staszowie. Jak mawiał mój mistrz cukiernictwa, dobry cukiernik musi spróbować swoich sił w kilku zakładach. I wtedy właśnie to był dla mnie czas, kiedy starałem się poznać jak najwięcej tajników cukiernictwa w różnych miejscach – wspomina właściciel chęcińskiej cukierni, Ryszard Ramiączek, cukiernik z krwi i kości.

Jakość jest najważniejsza

Po wyjściu z wojska, Ryszard Ramiączek rozpoczął pracę w Kieleckich Zakładach Cukierniczych. W końcu jednak postanowił wraz z żoną Teresą otworzyć swój własny zakład w Chęcinach. – Cukiernię otworzyliśmy w 1977 roku. Ponieważ sanepid wydał nam pozwolenie na ograniczoną produkcję ze względu na zbyt mały lokal, to zaczęliśmy od produkcji i sprzedaży samych lodów. Tajniki wyrobu lodów poznawałem w Kielcach, Jędrzejowie i Staszowie. Uczyłem się od najlepszych – mówi Ryszard Ramiączek. – Po sezonie nie było jednak co robić. Wtedy też zakupiliśmy patelnię do pączków i malutki piecyk i tak pracowaliśmy przez cztery lata. Ponieważ żona z wykształcenia jest ekonomistką, to zajęła się prowadzeniem księgowości. Zatrudniliśmy też ekspedientkę i jedną osobę do pomocy. Było niestety coraz ciaśniej. W końcu w 1984 roku postanowiliśmy kupić lokal po sąsiedzku. Tam powstał sklep i produkcja, które mamy do dziś. Sklep otworzyliśmy także w Kielcach – opowiada cukiernik, Ryszard Ramiączek.

Najsłynniejsze jagodzianki w Polsce 

Cukiernia Ryszarda Ramiączka słynie z wyrobów najwyższej jakości nie tylko w regionie. – Nigdy nie chcieliśmy produkcji na większą skalę. Stawiamy na jakość – tłumaczy znany i ceniony cukiernik, który do wszystkich receptur dochodził sam. To zaowocowało najlepszą opinią i oczywiście rosnącą liczbą stałych klientów, którzy najbardziej cenią sobie jagodzianki Pana Ramiączka. – Kiedy przeszedłem do nowego zakładu i rozpocząłem poszerzanie asortymentu, jagodzianki początkowo robiłem tak, jak się tego uczyłem na praktykach u znanych cukierników. Klienci mówili, że owszem są dobre, ale za mało jest jagód. Wtedy wpadłem na pomysł trochę innej produkcji, bo cała tajemnica tkwi w bułce jagodowej, do której trzeba dodać masło i w świeżych jagodach, których ilość zdecydowanie zwiększyłem – zdradza sekret Pan Ryszard, który choć już jest na emeryturze, to każdego dnia osobiście dogląda produkcji. – Wstaję rano i sam doglądam produkcji. Wszystko musi być najwyższej jakości, do której dochodziłem latami – przyznaje Ryszard Ramiączek.

Pozostać firmą rodzinną

W chwili obecnej w cukierni Ryszarda Ramiączka pracuje dwanaście osób. – Są i tacy, którzy pracują z nami od trzydziestu lat. Od dziesięciu lat pracuję z zięciem, który ma nowe pomysły na zarządzanie. Chcemy się rozwijać, ale nie idziemy w kierunku masowych wypieków, bo to już nie byłoby to. Chcemy pozostać małą rodzinną firmą, bo jakość jest dla nas najważniejsza. Na to stawiamy – potwierdza znany cukiernik, spod którego skrzydeł wyszło aż sześćdziesięciu uczniów. Warto dodać, że Pan Ryszard przez dwadzieścia lat zasiadał w Zarządzie Cechu Spożywców i Przedsiębiorców w Kielcach, a przez jedną kadencję był zastępcą prezesa. Był także jednym z głównych egzaminatorów przy Izbie Rzemieślniczej w Kielcach.

Słodkie upominki z okazji jubileuszu Cukierni

Uroczystości jubileuszowe czterdziestolecia Cukierni Ramiączek rozpoczęły się od uroczystej mszy świętej w kościele parafialnym pw. Św. Bartłomieja w Chęcinach, koncelebrowanej przez księdza biskupa Mariana Floryczka oraz dziekana dekanatu chęcińskiego, księdza proboszcza Jana Kukowskiego. Po mszy zostały złożone życzenia i gratulacje dla założyciela cukierni. – Jubileusz 40-lecia to niewątpliwie powód do dumy i satysfakcji. Pielęgnowana przez Państwa od dziesięcioleci tradycja oraz dbałość o kunszt cukierniczy zaowocowały wypracowaniem rozpoznawalnej marki oraz wysokiej jakości produktów, stanowiących wizytówkę Ziemi Chęcińskiej – podkreślał Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski. – Niech ten piękny jubileusz stanie się dodatkowym impulsem, dostarczającym nowych motywacji i inspiracji do codziennej pracy. Składam Państwu najserdeczniejsze życzenia dobrego zdrowia oraz wszelkiej pomyślności. Życzę satysfakcji z pielęgnowania tak bogatych tradycji oraz kolejnych, pomyślnych lat rozwoju – życzył gospodarz gminy, Burmistrz Robert Jaworski przekazując na ręce Ryszarda Ramiączka okolicznościowy grawerton.

Galeria

Aktualności

Dziś Święto 10. Świętokrzyskiej Brygady Obrony Terytorialnej

11 czerwca swoje święto obchodzi 10. Świętokrzyska Brygada Obrony Terytorialnej. To rocznica złożenia w 1994 roku,...

Polecamy