3.5 C
Kielce
wtorek, 23 lipca, 2024
Strona głównaAktualnościCukiernia Ryszarda Ramiączka świętowała 40-lecie działalności

Cukiernia Ryszarda Ramiączka świętowała 40-lecie działalności

Zobacz

Jedna z najlepszych cukierni w regionie, w całej Polsce słynąca z najlepszych chęcińskich jagodzianek, obchodziła jubileusz 40-lecia swojej działalności. Była uroczysta msza święta odprawiona przez księdza biskupa Mariana Florczyka i moc życzeń od przyjaciół i wielbicieli słodkości oraz domowych wypieków oferowanych przez niezwykłą cukiernię. Jej właściciele z okazji okrągłego jubileuszu przez trzy dni wręczali swoim klientom słodkie upominki.  

            Uczył się pod okiem najlepszych cukierników

Tradycyjna cukiernia Ryszarda Ramiączka działa w Chęcinach już od 40 lat. Nie ma chyba mieszkańca gminy Chęciny, który by jej nie znał. Oferuje między innymi torty i ciasta, ale firmową specjalnością i znakiem rozpoznawczym są jagodzianki. Niektórzy nawet twierdzą, że są one najlepsze w całej Polsce. – Cała moja rodzina związana była z branżą spożywczą. Miałem wujka, który był cukiernikiem. Pojechałem do niego na praktyki i spodobał mi się ten zawód. Skończyłem szkołę cukierniczą w Kielcach i rozpocząłem praktyki. I to one właśnie były najważniejsze. Fachu uczyłem się pod okiem jednego z najlepszych cukierników w Kielcach, Józefa Borszyńskiego. Praktyki odbywałem też w Jędrzejowie, Łodzi i w Staszowie. Jak mawiał mój mistrz cukiernictwa, dobry cukiernik musi spróbować swoich sił w kilku zakładach. I wtedy właśnie to był dla mnie czas, kiedy starałem się poznać jak najwięcej tajników cukiernictwa w różnych miejscach – wspomina właściciel chęcińskiej cukierni, Ryszard Ramiączek, cukiernik z krwi i kości.

Jakość jest najważniejsza

Po wyjściu z wojska, Ryszard Ramiączek rozpoczął pracę w Kieleckich Zakładach Cukierniczych. W końcu jednak postanowił wraz z żoną Teresą otworzyć swój własny zakład w Chęcinach. – Cukiernię otworzyliśmy w 1977 roku. Ponieważ sanepid wydał nam pozwolenie na ograniczoną produkcję ze względu na zbyt mały lokal, to zaczęliśmy od produkcji i sprzedaży samych lodów. Tajniki wyrobu lodów poznawałem w Kielcach, Jędrzejowie i Staszowie. Uczyłem się od najlepszych – mówi Ryszard Ramiączek. – Po sezonie nie było jednak co robić. Wtedy też zakupiliśmy patelnię do pączków i malutki piecyk i tak pracowaliśmy przez cztery lata. Ponieważ żona z wykształcenia jest ekonomistką, to zajęła się prowadzeniem księgowości. Zatrudniliśmy też ekspedientkę i jedną osobę do pomocy. Było niestety coraz ciaśniej. W końcu w 1984 roku postanowiliśmy kupić lokal po sąsiedzku. Tam powstał sklep i produkcja, które mamy do dziś. Sklep otworzyliśmy także w Kielcach – opowiada cukiernik, Ryszard Ramiączek.

Najsłynniejsze jagodzianki w Polsce 

Cukiernia Ryszarda Ramiączka słynie z wyrobów najwyższej jakości nie tylko w regionie. – Nigdy nie chcieliśmy produkcji na większą skalę. Stawiamy na jakość – tłumaczy znany i ceniony cukiernik, który do wszystkich receptur dochodził sam. To zaowocowało najlepszą opinią i oczywiście rosnącą liczbą stałych klientów, którzy najbardziej cenią sobie jagodzianki Pana Ramiączka. – Kiedy przeszedłem do nowego zakładu i rozpocząłem poszerzanie asortymentu, jagodzianki początkowo robiłem tak, jak się tego uczyłem na praktykach u znanych cukierników. Klienci mówili, że owszem są dobre, ale za mało jest jagód. Wtedy wpadłem na pomysł trochę innej produkcji, bo cała tajemnica tkwi w bułce jagodowej, do której trzeba dodać masło i w świeżych jagodach, których ilość zdecydowanie zwiększyłem – zdradza sekret Pan Ryszard, który choć już jest na emeryturze, to każdego dnia osobiście dogląda produkcji. – Wstaję rano i sam doglądam produkcji. Wszystko musi być najwyższej jakości, do której dochodziłem latami – przyznaje Ryszard Ramiączek.

Pozostać firmą rodzinną

W chwili obecnej w cukierni Ryszarda Ramiączka pracuje dwanaście osób. – Są i tacy, którzy pracują z nami od trzydziestu lat. Od dziesięciu lat pracuję z zięciem, który ma nowe pomysły na zarządzanie. Chcemy się rozwijać, ale nie idziemy w kierunku masowych wypieków, bo to już nie byłoby to. Chcemy pozostać małą rodzinną firmą, bo jakość jest dla nas najważniejsza. Na to stawiamy – potwierdza znany cukiernik, spod którego skrzydeł wyszło aż sześćdziesięciu uczniów. Warto dodać, że Pan Ryszard przez dwadzieścia lat zasiadał w Zarządzie Cechu Spożywców i Przedsiębiorców w Kielcach, a przez jedną kadencję był zastępcą prezesa. Był także jednym z głównych egzaminatorów przy Izbie Rzemieślniczej w Kielcach.

Słodkie upominki z okazji jubileuszu Cukierni

Uroczystości jubileuszowe czterdziestolecia Cukierni Ramiączek rozpoczęły się od uroczystej mszy świętej w kościele parafialnym pw. Św. Bartłomieja w Chęcinach, koncelebrowanej przez księdza biskupa Mariana Floryczka oraz dziekana dekanatu chęcińskiego, księdza proboszcza Jana Kukowskiego. Po mszy zostały złożone życzenia i gratulacje dla założyciela cukierni. – Jubileusz 40-lecia to niewątpliwie powód do dumy i satysfakcji. Pielęgnowana przez Państwa od dziesięcioleci tradycja oraz dbałość o kunszt cukierniczy zaowocowały wypracowaniem rozpoznawalnej marki oraz wysokiej jakości produktów, stanowiących wizytówkę Ziemi Chęcińskiej – podkreślał Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski. – Niech ten piękny jubileusz stanie się dodatkowym impulsem, dostarczającym nowych motywacji i inspiracji do codziennej pracy. Składam Państwu najserdeczniejsze życzenia dobrego zdrowia oraz wszelkiej pomyślności. Życzę satysfakcji z pielęgnowania tak bogatych tradycji oraz kolejnych, pomyślnych lat rozwoju – życzył gospodarz gminy, Burmistrz Robert Jaworski przekazując na ręce Ryszarda Ramiączka okolicznościowy grawerton.

Galeria

Aktualności

Weekend na Zamku Królewskim w Chęcinach: Rycerskie potyczki i filmowa wędrówka z Panem Wołodyjowskim!

Miniony weekend na Zamku Królewskim w Chęcinach był prawdziwą gratką dla miłośników historii i rozrywki. Liczne atrakcje, przygotowane z myślą o turystach w każdym...

Polecamy