Już jest! Najnowsza publikacja Starostwa Powiatowego w Kielcach – kulinarny przewodnik po powiecie kieleckim, który może być doskonałą inspiracją do gotowania i zanurzenia się w wybornych smakach naszego regionu, które łączą pokolenia i budzą wspomnienia.
Inspiracją do stworzenia nowej publikacji Starostwa Powiatowego w Kielcach był XVIII Powiatowy Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, którego motywem przewodnim były ”Smaki wędzone…potrawy z dymem”.
Powiat ze swoją imprezą gościł w tym roku w gminie Strawczyn. To właśnie tutaj podniebienia jury podbiła wykwintna polędwiczka wieprzowa dymiona w sianie, przygotowana przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa – zwycięzców tegorocznej edycji.
W naszej publikacji zamieściliśmy 17 wyjątkowych przepisów zgłoszonych do konkursu przez przedstawicieli 8 gmin. Od aromatycznych mięs, przez bliny i zupy, po pasztety, ryby i wędzonkowe sałatki. Każdy przepis pachnie dymem i sercem włożonym w jego przygotowanie.
Wkrótce na stronie internetowej kieleckiego starostwa będzie zamieszczona wersja elektroniczna publikacji.


