Urokliwy teren Żeromszczyzny po raz kolejny stał się areną kulinarnej rywalizacji, gdzie 20 Kół Gospodyń Wiejskich z 11 gmin powiatu kieleckiego zaprezentowało swoje popisowe dania w konkursach: „Kolorowa i syta jesienna micha” oraz „Smaki lata zamknięte w słoiku”. Atmosfera V Festiwalu Smaków Babiego Lata była pełna pasji, smaków i jesiennego uroku!
W malowniczych Ciekotach powróciliśmy do tradycji kulinarnych kultywowanych od pokoleń, ale okraszonych szczyptą innowacyjności. To w tym miejscu kieleckie starostwo razem z gminą Masłów przygotowało wyjątkową imprezę kulinarną „Festiwal Smaków Babiego Lata”. Wydarzenie było kulinarnym pożegnaniem z latem. Zachęcaliśmy mieszkańców do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach. Była też możliwość skosztowania przygotowanych przez KGW dań oraz wymiany przepisów i receptur na „smaki lata zamknięte w słoiku”. Było pysznie, kolorowo i radośnie!
– Festiwal Smaków Babiego Lata jest wyjątkową okazją do posmakowania tradycyjnych specjałów. Wszystkie dania są przygotowane z sercem, pysznie i zdrowo, dltego to wydarzenie organizowane wspólnie z Gminą Masłów zawsze przyciaga tłumy smakoszy. Festiwalem zachęcamy mieszkańców do powrotu do korzeni, do tego co było dobre, nieprzetworzone, promujemy regionalną, tradycyjną kuchnię. To także okazja do integracji i wspólnej zabawy – mówił starosta kielecki Tomasz Pleban.
Festiwal po raz piąty odbył w gościnnej gminie Masłów. Jak zaznaczył wójt gminy Tomasz Lato, Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach to wyjątkowe miejsce, które przyciąga turystów, mieszkańców oraz gości. To miejsce, które kultywuje tradycje i zwyczaje, a ten rok jest szczególny gdyż jest rokiem Stefana Żeromskiego.
Gości ze sceny powitali także: marszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik, senator Krzysztof Słoń, którzy wszystkim życzyli udanej zabawy. Do życzeń przyłączyli się radni powiatowi Anna Łubek i Monika Jabłońska, wójtowie: Zagnańska – Wojciech Ślefarski, Bielin- Sławomir Kopacz, Przewodniczący Rady Gminy Bieliny – Józef Gawęcki, dyrektor Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom w Ciekotach – Wojciech Purtak.
Dania oceniła komisja konkursowa w składzie starosta Tomasz Pleban, szef kuchni Konrad Stokowiec i kierownik referatu kultury i ochrony zabytków Beata Piotrowska- Wróbel. Pod uwagę brany był nie tylko smak, ale i estetyka podania – bo przecież kuchnia to uczta i dla podniebienia, i dla oczu! Jurorzy mieli niezwykle trudne zadanie, bo kreatywnosć, smak i serce włożone w każdą potrawę sprawiły, że to wydarzenie było prawdziwym świętem lokalnej tradycji i kulinarnego kunsztu!
Ostatecznie I miejsce i „Złotą Patelnię Starosty” przyznano KGW św. Marty w Jaworzni za niezrównane „Leczo Jaworzniańskie”. II miejsce dla KGW Płucki za aromatyczny „Babciny kociołek”, a III miejsce dla Stowarzyszenia Aktywne Kobiety Gnieździsk za kreatywne „Kopytka w jesiennej odsłonie”.
Pielęgnując wyjątkowe tradycje kulinarne naszego regionu nie mogliśmy zapomnieć również o przetworach, które przygotowywali nasi dziadkowie na okres zimowy. Służył temu kolejny konkurs „Smaki lata zamknięte w słoiku”, który rozstrzygnęliśmy w dwóch kategoriach. W kategorii owoce bezkonkurencyjne okazaly się Bartkowe Baby za wyjątkowy „Gąszcz gruszkowy”. Wśród laureatów znalazło sie także KGW Dumne Lesiczanki i KGW Żeromszczanki za smakowite owocowe kompozycje. Natomiast w kategoria warzywa triumfowały KGW Florianki z oryginalnym „Dżemem Shreka”. Ponadto w tej kategorii nagrodzono także KGW Trzciankowianie za „Słoikowe leczo z fasolą” i KGW Radlinianki za tajemniczy „Sos Baby Jagi”.
Kulinarną część wydarzenia dopełniły występy artystyczne. Ze sceny popłynęła piękna muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich, która porwała wszystkich do tańca. Wystąpili: Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Typowy Janus, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty. Ludowa muzyka i aromat jesiennych potraw