W niedzielę 28 września powrócimy do tradycji kulinarnych kultywowanych od pokoleń, ale okraszonych szczyptą innowacyjności. Nie zabraknie także ludowych dźwięków, które porwą do tańca.
Wydarzenie jest kulinarnym pożegnaniem z latem. Będziemy znów zachęcać mieszkańców do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach.
Festiwal podczas poprzednich edycji przyciągnął dziesiątki kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych. Będzie możliwość skosztowania przygotowanych dań na miejscu oraz wymiany przepisów i receptur na „smaki lata zamknięte w słoiku”.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Zespoły przeniosą nas w muzyczną podróż z bogatymi tradycjami folklorystycznymi kielecczyzny.
W V odsłonie Festiwalu Smaków Babiego Lata zmierzą się podmioty z powiatu kieleckiego, które zaprezentują swoje potrawy w dwóch konkursach kulinarnych: „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategoriach: „Owoce”, „Warzywa” oraz ,,Kolorowa i syta jesienna micha”. Uczestnicy tego konkursu będą rywalizować o ,,Złotą Patelnię Starosty”, a komisja powołana przez Starostę Kieleckiego dokona oceny w oparciu o następujące kryteria:
– estetyka i forma podania,
– sposób prezentacji,
– walory smakowe,
– innowacyjność potrawy.
Zapraszamy mieszkańców na to wyjątkowe kulinarne wydarzenie, jakim jest V Festiwal Smaków Babiego Lata, który tradycyjnie odbędzie się w Ciekotach („Szklany Dom”), w niedzielę, 28 września o godz.13:00. WSTĘP WOLNY! Pyszne dania z jesiennych warzyw i owoców, ludowa muzyka Gór Świętokrzyskich, a to wszystko w malowniczej scenerii Dworku Stefana Żeromskiego.