Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyło w jubileuszowym konkursie kulinarnym organizowanym już po raz dziesiąty przez Starostwo Powiatu Kieleckiego.
Nawet najbardziej wybredni smakosze byli zachwyceni potrawą, jakie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej przygotowały na X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. – Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była kasza. Postanowiłyśmy więc przygotować filet nabity kaszą gryczaną w sosie kurkowym – mówiła Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej Barbara Grzesik. – Kurki na sos zbierałyśmy wczoraj – przyznała Anna Susło. Panie odbierając główną nagrodę z rąk starosty Powiatu Kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel, Rafała Korusa, nie kryły wzruszenia. – Gotujemy od ośmiu lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. Taka też jest nasza potrawa, do której użyłyśmy najwyższej jakości produktów, bo tylko takie gwarantują wysoką jakość potrawy – przyznała Barbara Grzesik, Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej.
Warto przypomnieć, że Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej dwa lata temu również zajęło pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym za Naleśniki gryczane z wołowiną.
– Panie były bezkonkurencyjne. To była fantastyczna podróż kulinarna – podkreślał Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel, podkreślając, że jury przy wyborze najsmaczniejsze potrawy kierowało się nie tylko smakiem, ale i estetyką podania potrawy oraz sposobem jej prezentacji.