3.5 C
Kielce
poniedziałek, 30 września, 2024
Strona głównaAktualnościZłota Patelnia Starosty Kieleckiego dla KGW Brzezinianki z gminy Masłów!

Złota Patelnia Starosty Kieleckiego dla KGW Brzezinianki z gminy Masłów!

Zobacz

„Fantazja jesieni” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ”Brzezinianki” z Brzezinek w gminie Masłów zdobyła I miejsce i Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego w konkursie „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”, który odbył się podczas IV Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach.

Zwycięska potrawa – „Fantazja jesieni” to dynia faszerowana mięsem i warzywami, podawana z sosem czosnkowo- musztardowym. To danie bezapelacyjnie podbiło podniebienia jury, zdobywając tym samym główną nagrodę w konkursie kulinarnym „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”, podczas tegorocznego Festiwalu Smaków Babiego Lata w Ciekotach.

To autorski przepis pań z KGW ”Brzezinianki” z gminy Masłów.
– Chciałyśmy połączyć smak dyni i cukinii- mówi przewodnicząca koła Teresa Sokołowska, która wspólnie z Anną Supierz wymyśliły to fantazyjne, jesienne danie. –

Byłyśmy zaskoczone wspaniałą oceną kilkuosobowego jury, które smakując nasze danie jednogłośnie stwierdziło, że jest pyszne. Cieszymy się ogromnie z wygranej, tym bardziej, że nie jechałyśmy na konkurs z nastawieniem na zwycięstwo. Chciałyśmy przede wszystkim pokazać nasze umiejętności kulinarne, godnie reprezentować gminę Masłów. Stawiamy na polską, regionalną kuchnię i tradycyjne smaki. Wszystkie produkty pochodziły z naszych przydomowych ogródków. Chciałyśmy połączyć jesienne warzywa z mięsem, stąd taki przepis – opowiada Teresa Sokołowska z KGW „Brzezinianki” i zdradza przepis na zwycięskie danie.
– Z dyni wybieramy miąższ i wykładamy środek plastrami cukinii. Następnie wkładamy mięso mielone wieprzowo- drobiowe, wymieszane z jajkiem, bułką tartą, papryką pokrojoną w kostkę, stratą na tarce marchewką, doprawiamy i dodajemy kostkę zamarzniętego masła z czosnkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki cukinii i polewamy oliwą. To wszystko zapiekamy w piekarniku, około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu polewamy sosem zrobionym z rozpuszczonego masła z czosnkiem z dodatkiem musztardy – mówi.
GRATULUJEMY!!!

Podczas konkursu Smaki Babiego Lata, jury w składzie: członkowie Zarządu – Mariusz Ściana i Mirosław Gębski, redaktor Echa Dnia Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków kieleckiego starostwa Beata Piotrowska-Wróbel oraz przewodniczący jury, kucharz Michał Markowicz, oceniało dania pod kątem estetyki, prezentacji, walorów smakowych oraz innowacyjności. Do spróbowania było blisko 50 potraw.

Nie znaleziono galerii.

 

Aktualności

Komunikat skierowany do konsumentów wody z wodociągu Łukowa – woda spełnia wymogi

 Komunikat skierowany do konsumentów wody z wodociągu Łukowakomunikatdecyzja

Polecamy