3.5 C
Kielce
niedziela, 24 listopada, 2024
Strona głównaAktualnościZłota Patelnia Starosty Kieleckiego dla KGW Brzezinianki z gminy Masłów!

Złota Patelnia Starosty Kieleckiego dla KGW Brzezinianki z gminy Masłów!

Zobacz

„Fantazja jesieni” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ”Brzezinianki” z Brzezinek w gminie Masłów zdobyła I miejsce i Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego w konkursie „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”, który odbył się podczas IV Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach.

Zwycięska potrawa – „Fantazja jesieni” to dynia faszerowana mięsem i warzywami, podawana z sosem czosnkowo- musztardowym. To danie bezapelacyjnie podbiło podniebienia jury, zdobywając tym samym główną nagrodę w konkursie kulinarnym „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”, podczas tegorocznego Festiwalu Smaków Babiego Lata w Ciekotach.

To autorski przepis pań z KGW ”Brzezinianki” z gminy Masłów.
– Chciałyśmy połączyć smak dyni i cukinii- mówi przewodnicząca koła Teresa Sokołowska, która wspólnie z Anną Supierz wymyśliły to fantazyjne, jesienne danie. –

Byłyśmy zaskoczone wspaniałą oceną kilkuosobowego jury, które smakując nasze danie jednogłośnie stwierdziło, że jest pyszne. Cieszymy się ogromnie z wygranej, tym bardziej, że nie jechałyśmy na konkurs z nastawieniem na zwycięstwo. Chciałyśmy przede wszystkim pokazać nasze umiejętności kulinarne, godnie reprezentować gminę Masłów. Stawiamy na polską, regionalną kuchnię i tradycyjne smaki. Wszystkie produkty pochodziły z naszych przydomowych ogródków. Chciałyśmy połączyć jesienne warzywa z mięsem, stąd taki przepis – opowiada Teresa Sokołowska z KGW „Brzezinianki” i zdradza przepis na zwycięskie danie.
– Z dyni wybieramy miąższ i wykładamy środek plastrami cukinii. Następnie wkładamy mięso mielone wieprzowo- drobiowe, wymieszane z jajkiem, bułką tartą, papryką pokrojoną w kostkę, stratą na tarce marchewką, doprawiamy i dodajemy kostkę zamarzniętego masła z czosnkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki cukinii i polewamy oliwą. To wszystko zapiekamy w piekarniku, około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu polewamy sosem zrobionym z rozpuszczonego masła z czosnkiem z dodatkiem musztardy – mówi.
GRATULUJEMY!!!

Podczas konkursu Smaki Babiego Lata, jury w składzie: członkowie Zarządu – Mariusz Ściana i Mirosław Gębski, redaktor Echa Dnia Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków kieleckiego starostwa Beata Piotrowska-Wróbel oraz przewodniczący jury, kucharz Michał Markowicz, oceniało dania pod kątem estetyki, prezentacji, walorów smakowych oraz innowacyjności. Do spróbowania było blisko 50 potraw.

Nie znaleziono galerii.

 

Aktualności

Możesz nadać bagaż w paczkomacie zamiast przepłacać linii lotniczej

Podróże lotnicze, choć wygodne, często wiążą się z dodatkowymi kosztami, które mogą znacząco podnieść cenę biletu. Jednym z najbardziej...

Polecamy