3.5 C
Kielce
piątek, 11 kwietnia, 2025
Strona głównaGospodarkaPerły i Klucz do Polskiej Spiżarni na Targach Smaków w Poznaniu

Perły i Klucz do Polskiej Spiżarni na Targach Smaków w Poznaniu

Zobacz

Na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich w miniony weekend odbyły się  Targi Smaki Regionów. Wydarzenie przyciągnęło miłośników dobrej kuchni z całej Polski, oferując niezliczone atrakcje dla każdego odwiedzającego. W targach uczestniczył wicemarszałek Grzegorz Socha.


W tym roku prestiżową nagrodę Perła 2024 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów otrzymali:

  • Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski,
  • Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik,
  • Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek,
  • Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda.

Dodatkowo nagroda – Złoty Medal Targów Smaki Regionów 2024 trafiła do Pasieka Dobra Pszczoła  za miód spadziowy iglasty z Puszczy Iłżeckiej. Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym. KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI 2023 otrzymała Alicja Stępień Prezes Zarządu Polskej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski – rekomendacja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.Klucz wręczany jest osobom lub organizacjom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Podczas targów na stoisku promującym region świętokrzyski swoje produkty prezentowali:

– Pasieka Kobierniki – miody,
– Pasieka Dobra Pszczoła – miody,
– Wanilia i Migdały – wyroby garmażeryjne,
– Agro-Apis Wojciech Lipka – miody, oleje zimnotłoczone, mąki,
– Purple Valley Sp. z o.o Agnieszka Wierzbicka – Bakster – – Szydłowianka Śliwka w Czekoladzie, Śliwka Szydłowska, powidła, konfitury śliwkowe, ketchupy, chutneye śliwkowe, Śliwka Szydłowska w oliwie z ziołami, krówka ze Śliwką Szydłowską,
– Megawita Maciej Małkiewicz – kiszonki i soki
– Winnica Carolus Paweł Szczoczarz.

Targi Smaki Regionów 2024 były nie tylko świętem polskiej tradycji kulinarnej, ale również platformą wymiany doświadczeń i pasji do dobrej kuchni. C

 

Więcej zdjęć na naszym profilu na facebooku

Galeria

Aktualności

Stracił uprawnienia, które posiadał zaledwie dwa miesiące

Młodzi kierowcy, często podekscytowani uzyskaniem uprawnień do kierowania pojazdami są bardziej niż inni skłonni do podejmowania wysokiego ryzyka, związanego...

Polecamy