3.5 C
Kielce
poniedziałek, 25 listopada, 2024
Strona głównaGospodarkaPerły i Klucz do Polskiej Spiżarni na Targach Smaków w Poznaniu

Perły i Klucz do Polskiej Spiżarni na Targach Smaków w Poznaniu

Zobacz

Na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich w miniony weekend odbyły się  Targi Smaki Regionów. Wydarzenie przyciągnęło miłośników dobrej kuchni z całej Polski, oferując niezliczone atrakcje dla każdego odwiedzającego. W targach uczestniczył wicemarszałek Grzegorz Socha.


W tym roku prestiżową nagrodę Perła 2024 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów otrzymali:

  • Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski,
  • Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik,
  • Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek,
  • Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda.

Dodatkowo nagroda – Złoty Medal Targów Smaki Regionów 2024 trafiła do Pasieka Dobra Pszczoła  za miód spadziowy iglasty z Puszczy Iłżeckiej. Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym. KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI 2023 otrzymała Alicja Stępień Prezes Zarządu Polskej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski – rekomendacja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.Klucz wręczany jest osobom lub organizacjom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Podczas targów na stoisku promującym region świętokrzyski swoje produkty prezentowali:

– Pasieka Kobierniki – miody,
– Pasieka Dobra Pszczoła – miody,
– Wanilia i Migdały – wyroby garmażeryjne,
– Agro-Apis Wojciech Lipka – miody, oleje zimnotłoczone, mąki,
– Purple Valley Sp. z o.o Agnieszka Wierzbicka – Bakster – – Szydłowianka Śliwka w Czekoladzie, Śliwka Szydłowska, powidła, konfitury śliwkowe, ketchupy, chutneye śliwkowe, Śliwka Szydłowska w oliwie z ziołami, krówka ze Śliwką Szydłowską,
– Megawita Maciej Małkiewicz – kiszonki i soki
– Winnica Carolus Paweł Szczoczarz.

Targi Smaki Regionów 2024 były nie tylko świętem polskiej tradycji kulinarnej, ale również platformą wymiany doświadczeń i pasji do dobrej kuchni. C

 

Więcej zdjęć na naszym profilu na facebooku

Galeria

Aktualności

Możesz nadać bagaż w paczkomacie zamiast przepłacać linii lotniczej

Podróże lotnicze, choć wygodne, często wiążą się z dodatkowymi kosztami, które mogą znacząco podnieść cenę biletu. Jednym z najbardziej...

Polecamy