3.5 C
Kielce
poniedziałek, 1 lipca, 2024
Strona głównaAktualnościJakie powinno być wyposażenie gastronomii w nowoczesnym hotelu?

Jakie powinno być wyposażenie gastronomii w nowoczesnym hotelu?

Zobacz

Wydawać by się mogło, że to standard pokoi, obecność SPA, basenu czy zaplecza rozrywkowego w największym stopniu decydują o satysfakcji gości hotelowych. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest też wyposażenie gastronomii. Nowoczesny hotel to taki, w którym gotowanie odbywa się z wykorzystaniem sprzętu najwyższej klasy.

Wyposażenie gastronomii a zadowolenie gości

Wielu gości hotelowych tak mocno zwraca uwagę na menu restauracji, że bardziej niż standard pokoju zapamiętują jakość serwowanych dań i to, jak były zaserwowane. To temat, który często pojawia się w wystawianych w internecie opiniach dotyczących zakwaterowania.

Inwestycja w sprzęt kuchenny najwyższej klasy to gwarancja, że potrawy i surowce będą przygotowywane i przechowywane w optymalnych warunkach. To już połowa sukcesu, a reszta oczywiście nadal pozostaje w rękach szefa kuchni i jego zespołu.

W niektórych hotelach śniadania czy kolacje bywają serwowane w formie bufetu. Zarówno dla zapewnienia dobrych warunków przechowywania artykułów gastronomicznych, jak i wygody gości, przy nakładaniu ich na talerz kluczową kwestią staje się dobór odpowiedniego bemaru. Urządzenie ma przecież zapewnić optymalną temperaturę potraw. Konsumenci z pewnością nie będą zachwyceni, jeśli przy stoliku okaże się, że jedzenie jest zimne.

Goście hotelowi dużo uwagi przywiązują też do trunków. W Polsce zmienia się na przykład kultura picia wina i coraz częściej od hotelowej gastronomii oczekuje się serwowania go we właściwej temperaturze. W karcie jest zwykle co najmniej kilka win czerwonych, białych czy musujących. Właściciel hotelu powinien zastanowić się np. nad witryną lub lodówką ze strefami temperatur odpowiednimi dla różnych gatunków tego szlachetnego trunku. Warto też zwrócić uwagę, czy urządzenie zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza.

Wyposażenie gastronomii, a optymalizacja pracy

Każdy pracownik oczekuje, że jego stanowisko pracy zostanie wyposażone tak, by w obowiązki nie musiał wkładać więcej wysiłku, niż potrzeba. Aby osoby zatrudnione w hotelowej kuchni czuły się usatysfakcjonowane, a ich szef miał pewność, że pracują efektywnie, musi on zainwestować w odpowiedni sprzęt, taki jak piece, patelnie przechylne, warniki do makaronu czy kuchnie. Jeśli pracownicy nie będą zadowoleni z warunków, w jakich muszą pracować, to po prostu odejdą do innego miejsca.

Jeśli chodzi o nowoczesne wyposażenie kuchni, Kraków jest przykładem miejsca, w którym szczególnie się na to zwraca uwagę. To miasto o znaczeniu turystycznym i biznesowym, w którym branża hotelowa cechuje się dużą konkurencją.

Aktualności

Z patrolu powrócił z nowym przyjacielem

Nietypowo dla jednego z buskich policjantów zakończyła się czwartkowa służba. Funkcjonariusz Ogniwa Patrolowo – Interwencyjnego przygarnął do swojego domu...

Polecamy