3.5 C
Kielce
poniedziałek, 6 października, 2025
Strona głównaAktualnościZadbaj o odporność

Zadbaj o odporność

Zobacz

Zima to okres, w którym nasza odporność jest szczególnie wystawiona na atak drobnoustrojów. Aby cieszyć się doskonałym zdrowiem fizycznym i psychicznym, warto więc ją wesprzeć. O tym jak zadbać o naszą odporność opowiedział nam Mateusz Dróżdż lekarz z Powiatowego Centrum Usług Medycznych w Kielcach.

 – Kluczowym elementem utrzymania silnej odporności jest zrównoważona dieta. Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem naszego codziennego jadłospisu. Zawierają one wiele antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E, które zwalczają wolne rodniki, wzmacniając odporność – mówi lekarz. – Cytrusy, jabłka, brokuły, dynia, papryka, pomidory oraz ziemniaki są najbogatszym źródłem tych korzystnych witamin. Zaleca się spożywanie owoców, pomidorów i papryki w formie surowej, aby uniknąć utraty ważnych składników podczas obróbki termicznej.

Do diety warto także włączyć różnorodne kiszonki i jogurty naturalne. Stanowią one źródło probiotyków, wspierających florę jelitową i chroniących organizm przed atakiem patogenów. Dzięki spożywaniu kwasu chlebowego, octu jabłkowego, kiszonej kapusty, ogórków oraz jogurtów naturalnych, miliony korzystnych bakterii probiotycznych dbają o równowagę przewodu pokarmowego.

W sezonie jesienno-zimowym warto sięgnąć po dary lasu, czyli grzyby, bogate w witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy, wspomagające przemianę substancji odżywczych w energię.

– Spożywanie grzybów dodatkowo stymuluje układ nerwowy i poprawia funkcje mózgu, co zostało potwierdzone naukowo – dodaje lek. Dróżdż.

Natura obdarzyła nas wieloma składnikami, które umożliwiają wzmacnianie odporności. Czosnek, zawierający bakteriobójczą allicynę, pomaga w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów, jednocześnie wspierając detoksykację organizmu. Warto jednak pamiętać, że nadmiar czosnku może drażnić żołądek. Innym naturalnym antybiotykiem jest imbir, który działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność i wspomaga oczyszczanie organizmu, zwłaszcza zatok, które jesienią i zimą są szczególnie narażone na infekcje.

Miód to kolejny składnik, który warto włączyć do codziennej diety. Działa wzmacniająco i antyseptycznie, mobilizuje układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dodatkowo rozgrzewając i regenerując. Miód lipowy oraz spadziowy są szczególnie polecane na przeziębienie. Nie można jednak traktować słodkiego dodatku do herbaty jako zamiennik wizyty u lekarza i zaleconych przez niego leków. Należy również zachować umiar i nie spożywać miodu w dużych ilościach, ponieważ składa się on w ogromnej mierze z cukrów prostych, niekorzystnych szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę i nadwagę. 

Herbatki ziołowe, zwłaszcza z lipy, rumianku, pokrzywy, czystka i aloesu, również wspierają budowanie silnej odporności. Lipa ułatwia usuwanie toksyn z organizmu, rumianek działa przeciwzapalnie, pokrzywa wspomaga regenerację organizmu, a czystek jest bogaty w przeciwutleniacze, a jego olejek wykazuje działanie bakteriobójcze. Czarny bez zwiększa produkcję cytokin, biorących udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Aloes najlepiej spożywać w postaci soku naturalnego, ponieważ pobudza układ odpornościowy, poprawia florę bakteryjną organizmu i dostarcza wielu substancji odżywczych.

Lekarz podkreśla również, że silną odporność wspiera także aktywność fizyczna. – Badania dowodzą, że już 30 minut aktywności fizycznej 2-3 razy w tygodniu znacząco wpływa na poprawę odporności i ogólnego samopoczucia. Warto zwrócić uwagę, że nie chodzi o sport wyczynowy – zwykły spacer, jazda na rowerze, nordic walking czy rekreacyjne pływanie są wystarczające.

W sezonie jesienno-zimowym, gdy dni są krótsze, a słońce słabsze większość osób cierpi na niedobór witaminy D, której naturalnym źródłem jest światło słoneczne. Dlatego każda chwila spędzona na świeżym powietrzu jest cenna. Warto dodatkowo suplementować witaminę D, a także dodatkowo tran i cynk. Tran dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, podczas gdy cynk buduje odporność.

Sen ma istotny wpływ na zdrowie. Wypoczęty organizm jest mniej podatny na choroby i infekcje. Dlatego ważne jest, aby dorosły człowiek spał co najmniej 7 godzin. Podczas głębokiego snu zwiększa się liczba limfocytów, kluczowych dla odporności. Przed snem unikajmy korzystania z urządzeń elektronicznych, które emitują niebieskie światło, utrudniające zasypianie i wpływające negatywnie na jakość snu. Sen powinien odbywać się w ciszy i ciemności, aby zachować właściwą produkcję melatoniny, regulującej rytm snu, czuwania i funkcji układu immunologicznego.

Dieta, suplementacja, regularna aktywność fizyczna i zdrowy sen to kluczowe elementy, które sprawią, że żadna zima nie będzie dla nas straszna.

Mateusz Dróżdż – lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z kardiologii w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach. Lekarz POZ w Powiatowym Centrum Usług Medycznych. Absolwent Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Miłośnik piłki nożnej. Instruktor Związku Harcerstwa Polskiego.

 

Aktualności

Jubileuszowy rok akademicki Chęcińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęty. Ponad 200 studentów wróciło do nauki!

 Chęciński Uniwersytet Trzeciego Wieku oficjalnie zainaugurował swój dziesiąty rok działalności. W uroczystej inauguracji, która odbyła się w hali „Pod Basztami”, udział...

Polecamy