Za oknami jesień rozgościła się już na dobre. Mgliste poranki, przymrozki i drzewa mieniące się tysiącem barwnych liści. Październik to czas, kiedy zbieramy warzywa z naszych przydomowych ogródków, czy działek. Zapewne w wielu warzywniakach spotkać możemy największe warzywo, które barwą swoja przypomina złoto-rude liście – mowa tutaj oczywiście o dyni.
Dynia jest warzywem jednorocznym, które zazwyczaj wykorzystywane jest w tworzeniu dekoracji i jest to ogromny błąd. Pozwalamy by tak smaczne i tak wartościowe warzywo marnowało się na schodkach czy parapetach.
Istnieje wiele przepisów kulinarnych, które ukazują nam dynię pod wieloma osłonami: zupy, kremy, placki, pieczona, smażona, gotowana, na ostro czy na słodko. Jednak dziś przedstawimy dynię jako źródło wielu cennych składników odżywczych i minerałów.
Dynia należy do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych. Zalicza się do niej około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw, w skład których wchodzą także kabaczek, cukinia, ogórek, melon czy arbuz. W polskich ogródkach spotkać możemy wiele odmian dyni. Najpopularniejszymi z nich są z pewnością: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia.
Największą zaletą dyni jest to, że posiada wiele składników odżywczych. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, przez co poleca się ją w różnych dietach. W 100g tego warzywa znajdziemy jedynie 34kcal.
Warto spożywać dynie najbardziej pomarańczowe. Są one źródłem białka i błonnika, który pozwala zachować uczucie sytości i zapobiega zaparciom jelitowym. Obniża także stężenie cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Dynia posiada wiele składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin: A, C i E, a także kwasu foliowego, niacyny i beta-karotenu, który zapobiega nowotworom. Wszystkie te składniki możemy znaleźć w miąższu. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wpływa na poprawę ogólnego układu odpornościowego.
Kolejnym bogactwem jaki dynia w sobie skrywa są jej pestki. Pestki dyni możemy spożywać w ich postaci lub jako stworzony z nich olej. Pestki posiadają wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem cynku. Polecane są szczególnie dla mężczyzn gdyż zapobiegają powstaniu zapalenia i przerostu prostaty. Spożywanie oleju działa przeciwnowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze, a także poprawia profil lipidowy krwi.
Badania wykazują, że częste spożywanie dyni pod różnymi postaciami zapobiega nowotworom żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
Znając już wartości prozdrowotne płynące ze spożywania dyni, sprawmy by częściej gościła na naszych stołach. W różnych źródłach znajdziemy wiele przepisów na dania i przetwory z dyni. Dbajmy o zdrowie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i cieszmy się darami naszych polskich ogródków warzywnych.