3.5 C
Kielce
niedziela, 22 grudnia, 2024
Strona głównaKulturaXXII Finał Regionalnego Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

XXII Finał Regionalnego Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Zobacz

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej zapraszają do Tokarni 21 maja 2023 r. (niedziela) , w godz. 11.00-17.00, na “XXII Finał Regionalnego Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Od 22 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji.
Na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności. Zapraszamy na kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków. Przyjadą do nas twórcy ludowi.
Na scenie zaprezentują się Kapele i Zespoły Ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Wincentowianie, Zespół Braters oraz Kapela Rykoszyn. Pokaz obrzędowy “Podział Ojcowizny” zaprezentuje Zespół Jaworzanki. Z prelekcją etnograficzną wystąpi dr Alicja Trukszyn.
Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy