3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaKomunikatyDyżury grzyboznawców w sezonie

Dyżury grzyboznawców w sezonie

Zobacz

W związku z okresem grzybobrania Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, iż podobnie jak w latach ubiegłych, grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 68, udzielają porad grzybowych, m. in. w zakresie określania przynależności gatunkowej zbieranych grzybów.

Dyżury te odbywają się w dni powszednie w godzinach: od 7:25 do 14:00. Analogiczne porady można uzyskać w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych w: Kielcach (dyżur grzyboznawcy) oraz Busku – Zdroju, Końskich, Opatowie, Ostrowcu – Świętokrzyski, Skarżysku – Kamiennej, Sandomierzu i Starachowicach (dyżury klasyfikatorów grzybów).

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna – Kielce: dni robocze od 30.08. – 9.09.2022 r. oraz od 3.10 – 31.10.2022 r. w godz. 7.25 – 15.00. Udzielanie porad może nastąpić po wcześniejszym uzgodnieniu pod nr telefonu 880 489 167.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 68, w dni robocze w godz. 7.25 – 14 .00.

WSSE przypomina ponadto zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie ,,wyrośnięte” grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych. • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. Amanita phalloides, Amanita verna). • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj!

Źródło: WSSE Kielce

Aktualności

Polecamy