Gmina Zagnańsk miała swoje święto. Było grzybobranie, kulinarna rywalizacja na potrawy z darów lasu i występy sceniczne. Powracające do kalendarza wydarzeń po pandemii gminne święto przyciągnęło wielu mieszkańców i gości.
Uczestnicy II Zagnańskiego Grzybobrania i Festiwalu Smaków spotkali się na Boisku Leśnym. Tu odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną z grzybów oraz zupę grzybową. W składzie komisji oceniającej potrawy znalazł się m.in. starosta kielecki Mirosław Gębski. O zwycięstwo walczyło siedem kół gospodyń wiejskich.
Zdaniem jury najlepszą zupę grzybową przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Szałasie „Szałasianki”, drugie miejsce trafiło do „Jaworzanek”, a trzecie do „Bartkowych Bab”.
W kategorii potrawa regionalna z grzybów pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Tumlinianie”, drugie Koło „Dary Lasu” w Belnie, trzecie „Florianki”.
Koła, które przygotowały najlepsze dania zostały nagrodzone. W ramach Dnia Gminy Zagnańsk przygotowano również atrakcje towarzyszące. Były dmuchańce dla dzieci, strefa gastronomiczna i prezentacje artystyczne.