XV edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego wygrało danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwone Korale” z Oblęgorka. Panie idą jak burza, bo swoją działalność zarejestrowały zaledwie 4 miesiące temu. Kulinarna rywalizacja, która w niedzielę odbywała się w Tokarni przypomniała niezastąpione smaki babci.
„Powróćmy jak za dawnych lat… SMAKI BABCI” – taki był temat przewodni tegorocznej edycji konkursu. Powiat kielecki reprezentowali Mirosław Gębski starosta kielecki, Tomasz Pleban wicestarosta kielecki, Cezary Majcher członek Zarządu oraz Jacek Kuzia przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach. Do Parku Etnograficznego w Tokarni przybyło też wielu miłośników babcinej kuchni oraz licznie zaproszeni goście. Wśród nich: senator Krzysztof Słoń, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Henryk Milcarz, wójtowie gmin powiatu: Przemysław Łysak z Górna, Tomasz Lato z Masłowa, Sławomir Kopacz z Bielin, Damian Sławski z Miedzianej Góry, Tadeusz Tkaczyk ze Strawczyna i Karol Picheta – jego zastępca. Kulinarną rywalizację oglądali też radni powiatowi: Małgorzata Popiel, Bogdan Gierada, Agata Sałata i Tomasz Gruszczyński. Wszyscy życzyli uczestnikom konkursu smacznych potraw, a oglądającym zmagania udanej zabawy.
– Liczę na to, że uczestnicy tegorocznego konkursu ponownie wykażą się dużą pomysłowością i wszystko, czego dzisiaj spróbujemy przypomni nam wspaniałe smaki kuchni naszych babć – powiedział przed rozpoczęciem oceniania potraw starosta kielecki Mirosław Gębski.
Dania na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni zaprezentowały 24 zespoły z trzynastu gmin powiatu kieleckiego. Różnorodność była ogromna – od tradycyjnych potraw z ziemniaków, po słodko-słone propozycje, które pamiętamy z dzieciństwa, choć nazwy niektórych bywały naprawdę zaskakujące: szarak na łące, zarzucka, plumpy z kurkami, kałmuki babuni, barszcz babci Apolonii czy chwiejny duet.
W skład komisji konkursowej oceniającej dania weszli: Mirosław Gębski starosta kielecki, szef kuchni w hotelu w Ostrowcu Mirosław Ciołak, Tadeusz Sikora – dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej oraz redaktor Anna Krawiecka z Echa Dnia. Po degustacji i obradach ogłoszono wyniki.
– Wiem, że bardzo dużo serca wkładacie w to, co robicie, bo sam gotuję i wiem, ile to wymaga czasu. Gratuluję wam, bo jedzenie było super i tego życzę wam w przyszłości – zwrócił się do uczestników kulinarnej rywalizacji Mirosław Ciołak.
W XV Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego najlepsze okazały się „Pigoły zapiekane po nasemu” przygotowane przez KGW „Czerwone Korale” z Oblęgorka.
– To są kluski ziemniaczane ugotowane i później zapiekane w brytfance, naczyniu żaroodpornym, do tego kapusta, pieczarki i cebulka, przyprawy i okrasa z boczku wędzonego i słoniny. To wszystko ułożone warstwami w naczyniu i zapieczone w piekarniku – wyliczały Danuta Milewska i Anna Dziewanowska ze zwycięskiego KGW.
– Gdy dowiedziałyśmy się, że zajęłyśmy pierwsze miejsce zrobiłyśmy wielkie „hura”, tym bardziej, że zarejestrowałyśmy się jako KGW 27 marca tego roku, więc idziemy jak burza – przyznała Anna Dziewanowska.
Drugie miejsce zajęły KGW Bobrzanki z Miedzianej Góry za pierogi z serem i miętą. Zaś potrawa „Młode ziemniaczki pod białą pierzynką” KGW Korale Radostowej z Bęczkowa urzekła jurorów konkursu, którzy postanowili przyznać jej trzecią nagrodę. Poza dyplomami i nagrodami rzeczowymi, zdobywcy miejsc na podium otrzymali nagrody finansowe w wysokości: 1 miejsce – 1 tysiąc złotych, 2 miejsce – 700 zł, 3 miejsce – 500 zł. Każdy zespół biorący udział w konkursie otrzymał wyróżnienie w wysokości 200 zł.
Kulinarnej rywalizacji towarzyszył XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Na scenie w folkowym repertuarze zaprezentowało się 10 zespołów.