Pierwszy dzień 6. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków już za nami.Ludowa muzyka porywająca do tańca, smakowite potrawy przygotowane przez KGW oraz wielu wystawców przyciągnęło w słoneczny dzień mieszkańców i turystów powiatu kieleckiego do parku etnograficznego w Tokarni.
Podczas pierwszego dnia festiwalu odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Danie od sąsiada”, w którym to komisja konkursowa oceniała 12 zgłoszonych potraw. Powiat kielecki reprezentowało sześć zespołów z Bęczkowa, Bodzentyna, Bolechowic, Cedzyny, Chmielnika i Łopuszna.
Jury w składzie starosta kielecki Mirosłąw Gębski, marszałek województwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, wicemarszałek Renata Janik, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora oraz Paula Goszczyńska z Echa Dnia wyłoniły 3 najlepsze potrawy.
I miejsce zajął: Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznie z potrawą Syrynyky – placuszki serowe,
II miejsce: Stowarzyszenie Przystań – Chmielnik z potrawą Deruny ukraińskie z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami,
III miejsce: KGW Kierzanki z potrawą Klopsiki z kaszą w sosie pomidorowym.
Podczas całego wydarzenia na scenie wystąpiły m.in. Zespół Bolechowiczanie, Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki. Występy oraz kulinarne zmagania konkursowe obserwował również członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.
W drugim dniu festiwalu na scenie wystąpią: Echa Łysicy, Kapela Świętokrzyska, Kapela od Połańca oraz Kapela Korbanów. Zostanie także rozstrzygnięty konkurs na „Najpiękniejsze stoisko”.