3.5 C
Kielce
wtorek, 7 października, 2025
Strona głównaKulturaUdany 6. Festiwal Smaków w Tokarni

Udany 6. Festiwal Smaków w Tokarni

Zobacz

Pierwszy dzień 6. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków już za nami.Ludowa muzyka porywająca do tańca, smakowite potrawy przygotowane przez KGW oraz wielu wystawców przyciągnęło w słoneczny dzień mieszkańców i turystów powiatu kieleckiego do parku etnograficznego w Tokarni.
 

Podczas pierwszego dnia festiwalu odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Danie od sąsiada”, w którym to komisja konkursowa oceniała 12 zgłoszonych potraw. Powiat kielecki reprezentowało sześć zespołów z Bęczkowa, Bodzentyna, Bolechowic, Cedzyny, Chmielnika i Łopuszna.

Jury w składzie starosta kielecki Mirosłąw Gębski, marszałek województwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, wicemarszałek Renata Janik, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora oraz Paula Goszczyńska z Echa Dnia wyłoniły 3 najlepsze potrawy.
 

I miejsce zajął: Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznie z potrawą Syrynyky – placuszki serowe,
II miejsce: Stowarzyszenie Przystań – Chmielnik z potrawą Deruny ukraińskie z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami,
III miejsce: KGW Kierzanki z potrawą Klopsiki z kaszą w sosie pomidorowym.
 

Podczas całego wydarzenia na scenie wystąpiły m.in. Zespół Bolechowiczanie, Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki. Występy oraz kulinarne zmagania konkursowe obserwował również członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.
 

W drugim dniu festiwalu na scenie wystąpią: Echa Łysicy, Kapela Świętokrzyska, Kapela od Połańca oraz Kapela Korbanów. Zostanie także rozstrzygnięty konkurs na „Najpiękniejsze stoisko”.
 

Galeria

Aktualności

Jubileuszowy rok akademicki Chęcińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęty. Ponad 200 studentów wróciło do nauki!

 Chęciński Uniwersytet Trzeciego Wieku oficjalnie zainaugurował swój dziesiąty rok działalności. W uroczystej inauguracji, która odbyła się w hali „Pod Basztami”, udział...

Polecamy