Zupa z pieczonych buraków, którą przygotowali Chełmowianie z Rudek w gminie Nowa Słupia otrzymała Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego Mirosława Gębskiego w kategorii zupa jesienna danie jednogarnkowe. Najlepsze smaki lata z owoców i warzyw zamknęli w słoikach: Koło Gospodyń Wiejskich Sasanki oraz Gminny Ośrodek Kultury Łopuszno.
W minioną niedzielę odbyło się wyjątkowe wydarzenie pn. Festiwal Smaków Babiego Lata, a to wszystko w malowniczym Dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach. Dzięki współpracy pomysłodawcy imprezy starosty kieleckiego Mirosława Gębskiego z gminą Masłów, na Żeromszczyznę udało się zaprosić licznych mieszkańców powiatu kieleckiego.
Tego dnia zapewniliśmy naszym gościom wszystko, co było konieczne do dobrej zabawy: dużo ciepłego słońca, wyśmienite jedzenie, przepiękną muzykę na żywo, która wprawiła wszystkich w dobry nastrój.
Kieleckie starostwo zorganizowało dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. W kulinarne szranki stanęło aż 26 podmiotów z 12 gmin.