3.5 C
Kielce
piątek, 22 listopada, 2024
Strona głównaKulturaJak prawidłowo robić weki? Dowiemy się na festiwalu

Jak prawidłowo robić weki? Dowiemy się na festiwalu

Zobacz

Dwa kulinarne konkursy, a do tego warsztaty ze zdrowego i świadomego odżywiania. I Festiwal „Smaków babiego lata” nabiera kształtów. Do uczestnictwa zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby nauczyć się, jak skutecznie przechowywać produkty przez zimę.

– Coraz popularniejsze staje się korzystanie z tego, co daje nam własny przydomowy ogródek, co jest uprawiane ekologicznie, bez chemicznych dodatków. Wielu z nas woli właśnie takie produkty, zamiast tych sklepowych. Stąd pomysł, by nauczyć się je właściwie przygotować do zimy, czyli utrwalić je tak, aby nie straciły swoich zdrowotnych właściwości i walorów smakowych. Największe doświadczenie mają w tym m.in. Koła Gospodyń Wiejskich, wykorzystujące tradycyjne i sprawdzone metody, znane z czasów, gdy jeszcze nie było zamrażarek i profesjonalnych sprzętów do „wekowania”. Chcemy z tego wielopokoleniowego dorobku skorzystać. Tak właśnie zrodziła się idea tego festiwalu – mówi starosta kielecki Mirosław Gębski.

I Festiwal „Smaków babiego lata” odbędzie się 10 października w Ciekotach w gminie Masłów. Podczas wydarzenia odbędą się dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” i „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”.

Festiwal adresowany jest do KGW, gospodarstw agroturystycznych i mieszkańców powiatu kieleckiego. Towarzyszyć mu będą warsztaty ze zdrowego odżywiania. Poprowadzi je edukatorka żywieniowa Iwona Zasuwa.

Zapraszamy na SMAKI BABIEGO LATA!

Aktualności

Ich praca zmienia życie ludzi na lepsze. Dzień Pracownika Socjalnego w Piekoszowie pełen refleksji

Są pełni empatii, wyrozumiałości i odwagi, by każdego dnia stawiać czoła trudnym wyzwaniom i pomagać tym, którzy znaleźli się...

Polecamy