O przeciwdziałaniu marnowaniu żywności dyskutowano we wtorek, 21 sierpnia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Z przedstawicielami Kieleckiego Banku Żywności spotkał się Marek Jońca – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, Wioletta Czarnecka – dyrektor Departamentu Środowiska i Gospodarki Odpadami, Katarzyna Kubicka – dyrektor Departamentu Wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego, Artur Potaczała – zastępca dyrektora Departamentu Wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Tomasz Janusz – zastępca dyrektora Departamentu Inwestycji i Rozwoju tut. Urzędu.
Podczas spotkania omawiano kwestie planistyczne, organizacyjne i finansowe, związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności.
Jak podkreślił Marek Jońca członek Zarządu Województwa, marnowanie żywności to jedno z negatywnych zjawisk współczesnego świata. Stanowi nie tylko problem o charakterze etycznym i gospodarczym, ale również prowadzi do niepotrzebnego wykorzystywania zasobów wymaganych do jej produkcji. Zapobieganie powstawaniu odpadów, a wiec racjonale wykorzystanie żywności jest zgodne z nurtem gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ), która jest jednych z priorytetów działania samorządu województwa.
Sławomir Cedro – prezes Zarządu Kieleckiego Banku Żywności omówił szczegółowo zasady działania Banku i poinformował, że zgromadzona żywność przekazywana jest osobom potrzebującym z terenu województwa świętokrzyskiego. Wszyscy uczestnicy spotkania zadeklarowani chęć dalszej współpracy.