„Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce” – to danie zwyciężyło podczas XIV edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Jurorów oczarował zarówno smak, jak i wygląd tej potrawy. W związku z tym, że mamy pełnię lata i nieograniczony dostęp do dobrodziejstw przydomowych ogrodów, zdradzamy, jak przygotować to jarskie danie.
Autorem zwycięskiej potrawy jest Koło Gospodyń Wiejskich „Korale Radostowej” w Bęczkowie. Jak mówiły w dniu konkursu jego przedstawicielki, wszystkie zioła i warzywa pochodziły wprost z ogródka, do tego komosa ryżowa i ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy. To cały sekret dania, które oczarowało jury.
By również Państwo mogli go spróbować, podajemy przepis na tę pomysłową i zdrową potrawę.
Zielony naleśnik:
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
garść szpinaku
5 liści pokrzywy
1 łyżka oleju
Farsz:
10 pomidorków koktajlowych ogrodowych
1 papryka czerwona
5 rzodkiewek ogrodowych
1 cebulka dymka
2 ząbki czosnku
garść ogrodowej zieleniny: pietruszki, koperku, szczypiorku, selera, pokrzywy
garść rukoli i sałat ogrodowych
4 łyżki oliwy
0,25 szklanki komosy ryżowej
4 szczypiory długie
Sposób przyrządzenia:
Składniki na naleśniki miksujemy, następnie smażymy z obu stron na patelni. Powinny być intensywnie zielone. Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę, zieleninę drobno siekamy, sałatę rwiemy i wszystko razem łączymy. W moździerzu robimy sos: oliwa, sól, pieprz ziołowy, czarny i czosnek – wszystko mieszamy i polewamy farsz. Do środka zielonego naleśnika wkładamy warzywny farsz i tworzymy sakiewkę, którą zawiązujemy szczypiorem.
Życzmy smacznego!