Wszystkie zioła i warzywa wprost z ogródka, do tego komosa ryżowa i ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy. To składniki potrawy, która zdobyła miano najlepszej podczas XIV edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W niedzielę, 11 lipca Mniów stał się kulinarną stolicą regionu.
Na boisku przy Szkole Podstawowej o miano najsmaczniejszego rywalizowało 29 dań z 11 gmin. Gościnnie swoją potrawę – kugiel przedstawiła ponadto reprezentacja Radoszyc. Wśród obecnych gości znaleźli się: poseł RP Krzysztof Lipiec, poseł RP Mariusz Gosek, senator RP Krzysztof Słoń, Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Pruś oraz Wiceprzewodniczący Sejmiku Mieczysław Gębski, burmistrzowie i wójtowie ościennych gmin.
Powiat kielecki reprezentowali: starosta Mirosław Gębski, wicestarosta Tomasz Pleban, Członek Zarządu Mariusz Ściana, Przewodniczący Rady Powiatu Jacek Kuzia oraz radni powiatowi: Agata Sałata, Małgorzata Popiel, Tomasz Gruszczyński, Łukasz Woźniak.
Wszystkie konkursowe potrawy spełniły podstawowe kryterium – w żadnym z nich nie mogło być mięsa, bo hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia to „Dania jarskie. Smaki lata”.
Jury, z profesjonalnym kucharzem na czele, stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszych i przyznania wyróżnień. Jak zapewniali członkowie komisji, dania były i pomysłowe i smaczne.
– Bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak widzimy, na boisku w Mniowie są tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski.
Po naradzie komisja przedstawiła wyniki. Wyróżnienia otrzymały: KGW Sasanki z gminy Mniów, KGW Oblęgorzanki z gminy Strawczyn, KGW Szewczanki z gminy Nowiny oraz KGW Florianki z gminy Zagnańsk.
Spośród miejsc na podium trzecie przypadło KGW Czarcie Babki z gminy Masłów za czarcie obłoki, drugie KGW Rykoszyn z gminy Piekoszów za zielone naleśniki z serkiem koperkowym. Najsmaczniejszym daniem 2021 roku w powiecie kieleckim został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”. Przygotowały go Panie z KGW Korale Radostowej.
– Prezentacja – ta sakiewka i jej ułożenie na talerzu naprawdę było fajne, farsz w środku też był bardzo smaczny – mówił Konrad Stokowiec, kucharz, przewodniczący jury.
– Wszystkie zioła, warzywa, praktycznie wszystkie produkty, które były w potrawie, były z naszego ogródka, więc są naturalne, zdrowe. Najbardziej zaskakującym był dodatek komosy ryżowej, bo ona spajała wszystkie te produkty zamknięte w sakiewce. A sakiewka to ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy bęczkowskiej – tłumaczyły zwyciężczynie z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa.
Konkursowi kulinarnemu towarzyszyły Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, podczas którego zaprezentowało się 5 zespołów.
– To jest coś wspaniałego, repertuar bardzo obszerny i ciekawy, co z resztą daje się zaobserwować po reakcjach publiczności, która doskonale się bawi – mówił Jacek Kuzia, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach.
Scenicznym występom towarzyszyło wiele atrakcji, w tym strefa dmuchańców, pokaz baniek mydlanych oraz konkursy z nagrodami. W wydarzeniu wzięło udział kilkaset osób.
– Mieszkańcy powiatu, po złagodzeniu obostrzeń spowodowanych epidemią, byli bardzo spragnieni takiego spotkania towarzyskiego, kulinarnego, muzycznego i dlatego chętnie tutaj przyszli. Wiadomo, tam, gdzie jest dobre jedzenie i dobra muzyka można się dobrze bawić – mówił na miejscu wicestarosta kielecki Tomasz Pleban.
Wyróżnieni uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Wydarzenie zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Mniów.
– Ta impreza się udała ze względu na dobrą współpracę ze starostwem i wspólne przygotowanie tego wydarzenia. To był ogrom pracy, bo to kilka miesięcy przygotowań – mówił Piotr Wilczak, Wójt Gminy Mniów.
Wyróżnieni w konkursie kulinarnym uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Tradycyjnie po konkursie powstanie wydawnictwo z przepisami, które zostały zaprezentowane podczas tej rywalizacji.