3.5 C
Kielce
poniedziałek, 6 października, 2025
Strona głównaGospodarkaEkologiczne - niełatwe, choć zdrowe

Ekologiczne – niełatwe, choć zdrowe

Zobacz

Najpierw rodzice, a teraz córka. Agata Machocka z Cisowa w 2017 roku przejęła gospodarstwo ekologiczne rodziców i uprawia bez chemicznych dodatków warzywa i owoce. Z nadwyżek powstają soki, sałatki i dżemy. Co ciekawe, ekologicznym certyfikatem potwierdzona jest tu nie tylko uprawa, ale i przetwórstwo.

Cisów w gminie Daleszyce. To tu na ponad 7 hektarach rosną warzywa i owoce z ekologicznej uprawy Agaty Machockiej. Wcześniej zajmowali się tym jej rodzice i to właśnie oni rozpoczęli uprawę bez używania chemii i oprysków.

– Rodzice zaczęli prowadzić gospodarstwo ekologiczne w 2005 roku, ja przejęłam je w 2017. Do dziś właściwie cały czas prowadzimy je wspólnie, ale już wcześniej nigdy nie używano tutaj żadnych środków chemicznych. Mama uznała więc, że wystąpi o certyfikat ekologiczny, bo i tak nic w jej uprawie się nie zmieni. I tak zaczęła się nasza przygoda z prowadzeniem gospodarstwa – mówi Agata Machocka i przyznaje, że to także jej praca zawodowa, bo na żadną inną nie wystarczyłoby jej już czasu.

– W pole wychodzi się około godziny 6-7 rano i pracuje się tam dopóki słońce nie zajdzie. Bywa, że wracamy o 21-22, a czasem w nocy robi się jeszcze przetwory, bo w dzień zabrakło na to czasu. To bardzo wymagające, ale to nasza praca i musimy o nią dbać – mówi.

W jej gospodarstwie ekologicznym uprawiane są głównie maliny i truskawki, a od 2 lat także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula, buraki, pomidory, ogórki, papryka. Także dwa lata temu w gospodarstwie zaczęto przerabiać to, co jest w nadwyżce. W ten sposób powstają syropy i soki tłoczone na zimno, w których jest 100% owocu, bez dodatku wody. Z malin powstają dżemy, są też owocowe galaretki. Nadwyżki warzyw wykorzystywane są do sałatek, a kapusta w nadmiarze jest kiszona.

Jak podkreśla pani Agata, to, co powstaje w jej gospodarstwie jest zdrowe. – Potwierdza to certyfikat ekologiczny, dotyczący zarówno produkcji pierwotnej (uzyskiwanej z pola), jak i przetwórstwa. A to oznacza, że wszystkie dodatki, jak np. cukier, pieprz, czy ziele angielskie również muszą być ekologiczne. Na słoiczkach z naszymi przetworami jest zielony listek, który potwierdza produkcję bez użycia chemii – mówi mieszkanka Cisowa.

W 2019 roku gospodarstwo Agaty Machockiej zajęło I miejsce w województwie świętokrzyskim w konkursie „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” w kategorii „ekologia-środowisko”. Kilka lat wcześniej za ekologiczne uprawy wyróżniano również jej rodziców. To m.in. Rolnik Roku 2013, II miejsce w kategorii ekologicznej oraz nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia – środowisko”, III miejsce w 2008 roku oraz I miejsce w roku 2013.

Fot. archiwum prywatne A. Machocka

Galeria

Aktualności

Jubileuszowy rok akademicki Chęcińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęty. Ponad 200 studentów wróciło do nauki!

 Chęciński Uniwersytet Trzeciego Wieku oficjalnie zainaugurował swój dziesiąty rok działalności. W uroczystej inauguracji, która odbyła się w hali „Pod Basztami”, udział...

Polecamy