Gęsina w zielonej otulinie na białej pierzynie – to danie które na XIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego przygotowało Gospodarstwo Agroturystyczne „Kuźnia” z gminy Raków. Dzisiaj prezentujemy Państwu recepturę na ten przysmak.
GĘSINA W ZIELONEJ OTULINIE W BIAŁEJ PIERZYNIE
SKŁADNIKI
farsz:
- 1 gęś,
- 1 por,
- 2 marchewki.
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 25 dag szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 10 ml oleju,
- 1 jajko,
- 150 ml wody.
sos:
- 125 ml śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu.
WYKONANIE
Gęś wypatroszyć, wytrybować, mięso zmielić. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por pokroić w plastry. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i poddusić. Dodać mięso i dalej dusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, oleju, jajka i wody wyrobić ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować, powycinać krążki. Nałożyć farsz
i formować pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać składniki na sos. Pierogi podawać z sosem.