Ambrozja kacza ze złamanym pęczakiem w sosie żurawinowym – to danie, przygotowane przez Gminne Koło Gospodarzy z Górna zajęło trzecie miejsce podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zachęcamy do zapoznania się z recepturą i samodzielnego wykonania tego dania.
AMBROZJA KACZA ZE ZŁAMANYM PĘCZAKIEM W SOSIE ŻURAWINOWYM
SKŁADNIKI piersi z kaczki, boczek wędzony, kasza pęczak, borowiki, cebula dymka, lubczyk, garść posiekanej natki pietruszki, majeranek, tymianek, pieprz, sól, jabłko, burak, miód,
sos żurawinowy: żurawina, sok pomarańczowy, miód, pieprz
WYKONANIE
Piersi z kaczki umyć, obrać z błonek i kostek ale pozostawić na nich skórę. Mięso natrzeć majerankiem, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić całość na 30 minut do lodówki. Naciąć w mięsie kieszonki, włożyć do środka boczek wędzony z przyprawami i cebulą. Spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął. Obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Przełożyć je do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Ugotować kaszę pęczak. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażone borowiki z cebulką, przyprawić do smaku.
Wrzucić do garnka z sokiem pomarańczowym żurawinę, dolać miód i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przyprawić do smaku. Sos można podawać w upieczonym jabłku.