3.5 C
Kielce
piątek, 11 kwietnia, 2025
Strona głównaAktualnościNowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Zobacz

Śliwka Szydłowska, tłocznia soków SAM-RAY z Samborca, Grupa Sangrow, która skupia 59 producentów rolnych oraz mieszczący się w Kielcach sklep „Silni z natury“ – to nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty przedstawicielom firm wręczył dziś członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca.

– Poszukujemy żywności, która korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, zwłaszcza w dobie pandemii. Zdrowe produkty jednocześnie zachowują tradycje kulinarne oraz mają niepowtarzalne walory smakowe – mówił członek Zarządu Marek Jońca, który podziękował przedstawicielom firm za pracę, którą wkładają w powstanie regionalnego produktu. Podkreślił także, że kolejną istotną zaletą regionalnej żywności jest to, że uwydatnia bogactwo świętokrzyskiej ziemi.

 

Nowi członkowie do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:

  1. PURPLE VALLEY Sp. z o.o. Agnieszka Wierzbicka-Baxter-  Śliwka Szydłowska suszona jest metodą tradycyjną w suszarniach opalanych drewnem liściastym. Wpisana jest na Europejską Listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Śliwka zdobyła pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” dla Szydłowianki Śliwki w Czekoladzie. SZYDŁOWIANKA to niezwykła pralina skrywająca w sobie smak historycznego Szydłowa i wyborną śliwkę – symbol lokalnego kunsztu sadowniczego o kilkusetletnich tradycjach.
  2. MACIEJ OSOWSKI SAM-RAY, Samborzec. SAM-RAY jest członkiem stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”. W 2011 r. jabłka sandomierskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Do głównych zadań należy podejmowanie działań na rzecz ochrony środowiska i produkcji żywności, poprzez opracowanie koncepcji systemu wsparcia dla wytwarzania lokalnych produktów żywnościowych. W ofercie są soki owocowe i owocowo-warzywne produkowane w workach 5 litrowych i 3 litrowych. Naturalny Sok Jabłkowy zdobył pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2014 r.
  3. SANGROW Sp. z o.o. Sebastian Róg, Zajeziorze. Grupa Sangrow powstała w 2010 r. z inicjatywy kilku producentów rolnych. Obecnie jest ich 59, którzy gospodarują na areale 600 ha. przeważnie są to sady jabłoniowe. Sangrow prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną. Posiada 2 obiekty przechowalnicze z linią sortowniczą, aby przygotować towar pod indywidualne zamówienie klienta. Cała produkcja jabłek objęta jest certyfikatem Integrowanej Produkcji.
  4. BDG Izba, Agata Harabin, Kielce. Sklep „Silni z natury“ ul. Nowy Świat oferuje produkty członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także posiadaczy certyfikatów uznanych unijnych i krajowych systemów jakości żywności w tym rolnictwa ekologicznego. W sklepie znajdziemy całą gamę znakomitych miodów, dżemów, wędlin, serów oraz innych produktów.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 89 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną). Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.

Galeria

Aktualności

Stracił uprawnienia, które posiadał zaledwie dwa miesiące

Młodzi kierowcy, często podekscytowani uzyskaniem uprawnień do kierowania pojazdami są bardziej niż inni skłonni do podejmowania wysokiego ryzyka, związanego...

Polecamy