Fot. KGW Kowalanki
Przepis na grycoki autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki zajął pierwsze miejsce w kategorii „Potrawy jarskie” w konkursie „Polska wieś smakuje”. Przedsięwzięcie o zasięgu ogólnopolskim zorganizował Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. To sukces koła z powiatu kieleckiego, zwłaszcza, że konkurencja była bardzo duża.
Do konkursu napłynęło łącznie 330 zgłoszeń, z których Jury wyłoniło po trzech laureatów w każdej z pięciu kategorii: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie – danie główne, potrawy z drobiu i ryb – danie główne, potrawy świąteczne.
W kategorii dań jarskich najlepsze okazały się „Grycoki”, czyli pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. – Bardzo się cieszymy, że nasze grycoki zdobyły uznanie, a nasza praca znalazła odzwierciedlenie w ogólnopolskim konkursie. To dla nas wielkie wyróżnienie, zwłaszcza, że konkurs był bardzo trudny, bo zgłoszono do niego aż 330 potraw – przyznaje Wiesława Kulińska z KGW Kowalanki.
Grycoki to danie z wieloletnią tradycją, które Kowalanki serwują przy okazji wielu lokalnych wydarzeń, dożynek, jarmarków i konkursów kulinarnych. – Kiedy piętnaście lat temu wstępowałam do koła, grycoki już były przygotowywane, więc są u nas od wielu, wielu lat. Dawniej ze względu na to, że wśród składników nie ma mięsa, danie to było tradycyjną potrawą podawaną podczas Wigilii we wsi Kowala – wspomina Wiesława Kulińska.
Do konkursu zgłoszono również kilka innych potraw z powiatu kieleckiego. W kategorii kiszonki z warzyw i owoców na czwartym miejscu znalazł się zakwas buraczany, zgłoszony przez KGW „Radlinianki”. To samo koło zgłosiło również zupę prawdziwkową z łazankami, która w kategorii zup znalazła się na piątym miejscu.
Na 13 miejscu w tej samej kategorii uplasował się chłodnik gospodarza z ogórków małosolnych Gminnego Koło Gospodarzy w Górnie, a na 29 miejscu „Wega micha z jajem” KGW „Trzciankowianie” z gminy Nowa Słupia. Oczko niżej, na 30 pozycji Zarzucka – KGW Chełmowianie. Na 54 miejscu Celinianki z gminy Bodzentyn z barszczem z białą kapustą.
Wśród potraw jarskich na 50 miejscu znalazły się KGW Radlinianki z pierogami z kapustą i grzybami, a wśród dań z drobiu i ryb 31 miejsce KGW Aktywna Brynica za Ambaras drobiowy.
Kategoria potrawy świąteczne to 26 pozycja kaszy jęczmiennej ze śliwkami (Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Zakupniki”), 37 pozycja kapusta z grochem (KGW w Piasecznej Górce), 40 pozycja świętokrzyski barszcz czerwony z fasolą (KGW Jezioraneczki z gminy Nowa Słupia)
Gratulujemy Kołom Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z powiatu kieleckiego. Liczna reprezentacja w tym konkursie tylko potwierdza, że powiat kielecki słynie z wyjątkowych potraw, serwowanych na naszych stołach z pokolenia na pokolenie.
Więcej o konkursie można przeczytać tutaj: https://nikidw.edu.pl/2020/12/28/konkurs-polska-wies-smakuje-rozstrzygniety/