Przypominamy, że w związku z trwającym na terenie kraju stanem epidemii wprowadzone zostały obostrzenia z zakresu życia codziennego oraz działalności niektórych części sektora usługowego. Obowiązujące przepisy zostały dostosowane do aktualnej sytuacji i mają na celu ograniczenie liczby zakażeń wirusem Sars-Cov-2. Niestety, pojawiają się przypadki naruszenia obostrzeń. Policjanci i służby sanitarne sprawdzają m.in. postępowanie 59- letniego właściciela jednego z lokali gastronomicznych w gminie Nowa Słupia.
Liczne kontrole służb, odpowiedzialnych za zapewnienie bezpieczeństwa sanitarnego nadal trwają. Dotyczą one nie tylko zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej, ale także przestrzegania przepisów przez podmioty gospodarcze. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, wynikającymi z rozporządzenia RM z dnia 23 października 2020 roku ograniczona została działalność lokali gastronomicznych. Restauracje i bary mogą prowadzić sprzedaż na wynos, lub z dostawą.
Powyższe przepisy mogą oznaczać kłopoty dla 59- latka, prowadzącego jeden z lokali gastronomicznych w gminie Nowa Słupia. W ostatnią niedzielę służby sanitarne i policjanci z bodzentyńskiego komisariatu ujawnili, że w restauracji odbywała się uroczystość dla kilkunastu osób. Nie były zachowane środki ostrożności, goście nie mieli udostępnionych środków do dezynfekcji ani nie zachowywali dystansu społecznego. W efekcie służby prowadzą teraz postępowanie, które oceni zachowanie właściciela lokalu oraz uczestników spotkania. W przypadku rażących naruszeń przepisów na osobę naruszającą obostrzenia możliwe jest nałożenie kary administracyjnej, nawet do 30 000 złotych.
Opr. KM
Źródło: KMP w Kielcach