Starostwo Powiatowe w Kielcach zakończyło prace nad publikacją, podsumowującą tegoroczną, 13. edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, to bardzo dobry czas na zapoznanie się z przepisami na pyszne dania z naszego terenu.
Publikacja ukazuje się co roku i zawiera przepisy, które zostały wykorzystane podczas Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tym roku kulinarna rywalizacja odbyła się po raz 13, uczestnicy wystartowali 13września punktualnie o godz. 13.00. I liczba ta wcale nie okazała się pechowa!
Spośród wszystkich potraw, w których zgodnie z hasłem konkursu miał królować drób, najlepszy okazał się „Ambaras drobiowy” Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Brynica”. I to właśnie przepis na ten niezwykły tort mięsny otwiera najnowsze wydawnictwo Starostwa Powiatowego w Kielcach.
Znajdziecie w nim Państwo wiele inspiracji na pyszne dania z lokalnych produktów. To m. in. „Kurczak a la przepiórka z sałatką z pieczonych buraków z salsą jagodową”, czy „Gęsia noga w koralach z jarzębiny”. By zachęcić Państwa do odtworzenia konkursowych potraw i jednocześnie ułatwić nieco ich przygotowanie, wszystkie przepisy opatrzone zostały fotografami.
Jak informuje we wstępie do wydawnictwa starosta kielecki: – „Powiat kielecki ze smakiem” to idealna pozycja książkowa dla wszystkich, którzy chcieliby odczarować smak kurczaka i szerzej – całego drobiu, a tym samym sięgnąć do sprawdzonych receptur.
Zachęcamy do zapoznania się z publikacją, która dostępna jest na naszej stronie internetowej i życzymy SMACZNEGO!