6 września w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się Święto Chleba. W festynie uczestniczyli członkowie Zarządu Powiatu Kieleckiego: starosta kielecki Mirosław Gębski, członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher, radny Rady Powiatu Tomasz Gruszczyński, a także dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kielcach Grzegorz Piwko.
Podczas imprezy przybyli goście mieli okazję do skosztowania znakomitych wypieków z lokalnych piekarni, zakupić rękodzieło regionalne czy posłuchać folkowych przebojów. Wydarzenie miało na celu kultywowanie pamięci o dawnych zwyczajach i tradycjach.
– Dziś wielu z nas już nie pamięta, jak wyglądało młócenie zboża, czy choćby starodawne wyrabianie ciasta na zaczynie. Dlatego powinniśmy brać udział w takich wydarzeniach, pokazywać je najmłodszym i opowiadać o nich w domu. Wówczas te tradycje będą wciąż żywe – mówili członkowie zarządu.
Chętni mogli przemielić ziarna w żarnach oraz młócić zboże cepem. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy działania kieratu konnego oraz mechanicznego młócenia przy użyciu młockarni oraz silnika spalinowego. W chałupie ze Złotnik odbywały się wypieki i degustacja chleba oraz podpłomyków z domowym masełkiem i twarożkami .
Zadanie ”Chleb w polskiej tradycji ludowej” zostało dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.