3.5 C
Kielce
poniedziałek, 6 października, 2025
Strona głównaAktualnościKonkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu

Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu

Zobacz

22 potrawy z dziesięciu gmin walczyć będą o miano najsmaczniejszej podczas XIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Impreza odbędzie się na terenie Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Olimpic w Strawczynku, 13 września. Początek o godzinie 13.

Na stołach królować będą drobiowe przysmaki. Tym razem kulinarne umiejętności uczestników prezentowane będą w Strawczynku. Jak co roku, w konkursie wezmą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańcy. Przewodniczącym jury będzie znany kucharz Michał Markowicz.

– Poprzez hasło tegorocznego konkursu chcemy odczarować drób, który wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kurczakiem – mówi starosta kielecki, Mirosław Gębski. – Co więcej, dania drobiowe nie jest łatwo przygotować w taki sposób, aby zaskoczyć oceniających. Dlatego rywalizacja zapowiada się bardzo ciekawie. Zapewne, jak co roku, śmiałków nie zabraknie.

Tłem do wspólnego przygotowywania potraw będą występy artystyczne zapewnione przez gminę Strawczyn, a rywalizacja kulinarna odbędzie się przy zachowaniu zaleceń sanitarnych.

– Celem powiatowego konkursu jest promocja lokalnych produktów, smaków i potraw regionalnych charakteryzujących naszą „małą ojczyznę”. W ubiegłym roku przyświecało mu hasło: ”Zupa na każdą okazję”. Spośród 27 dań przygotowanych przez kucharzy, najlepszy okazał się „Małosolny Chłodnik Gospodarza” Gminnego Koła Gospodarzy z Górna.

Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach przy współpracy z Gminą Strawczyn, Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku oraz Samorządowym Centrum Kultury i Sportu w Strawczynie.

– Każdy, kto przyjedzie w niedzielę do Strawczyna będzie miał szansę spróbować dań, które znikają z naszych kuchni, a przypominają nam smaki, które pamiętamy z dzieciństwa – dodaje starosta.

Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury. Po konkursie zostanie przygotowane wydawnictwo z przepisami na potrawy konkursowe. I jak co roku zwycięskie danie daje tytuł wydawnictwu.

Aktualności

Jubileuszowy rok akademicki Chęcińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęty. Ponad 200 studentów wróciło do nauki!

 Chęciński Uniwersytet Trzeciego Wieku oficjalnie zainaugurował swój dziesiąty rok działalności. W uroczystej inauguracji, która odbyła się w hali „Pod Basztami”, udział...

Polecamy