3.5 C
Kielce
wtorek, 2 lipca, 2024
Strona głównaAktualnościSzkoleniowe pokazy kulinarne

Szkoleniowe pokazy kulinarne

Zobacz

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Referat Rolnictwa w Morawicy od dwudziestu lat organizują w naszej gminie szkoleniowe pokazy kulinarne.

Kierownik Powiatowego Centrum Dworactwa Rolniczego, Krystyna Banaś mówi – Tradycja pokazów w Morawicy ma długą historię dzięki przychylności i zrozumieniu potrzeb przez burmistrza Mariana Burasa.

W dniu 9 marca 2020 roku uwagę przyciągał pachnący, barwny stół z potrawami- to było istne dzieło sztuki, przygotowane przez Lillę Dukałę, Teresę Kaczor, Koła Gospodyń z Brudzowa, Brzezin, Lisowa, Łabędziowa, Nidy, Piasecznej Górki, Zaborza, Stowarzyszenie Kreatywni Bilczanie, Stowarzyszenie Drochowianie, Uniwersytet Trzeciego Wieku. Na stole obfitości pojawiło się aż dziesięć potraw autorstwa Klubu Seniora „Zawsze Młodzi”.

Mistrzynie sztuki kulinarnej i cukierniczej prezentowały dania tradycyjne, jarskie i nowatorskie. Wśród potraw znalazły się różne rodzaje chleba, kotlecików, pierogów, krokietów, naleśników, zup, ryb, grzybów, sałatek, dżemów, soczków, deserów oraz dania zawierające egzotyczne składniki jak tacosy z awokado.

W czasie prezentacji przedstawicielki poszczególnych organizacji przedstawiały przepisy tych przysmaków. Burmistrz Marian Buras podziękował paniom za kulinarne dzieła i wręczył im nagrody. Podczas biesiady Krystyna Banaś poruszyła problem marnowania żywności, wyrzucania jej, nazwała to zjawisko grzechem ekologicznym. Zachęcała do rozsądnych zakupów, podała sposoby zagospodarowania niektórych artykułów i przechowywania ich. W sytuacji, gdy Europa niszczy około jednej trzeciej pokarmów, mieszkańcy Afryki cierpią głód. Uczestnicy spotkania mogli wypełnić ankietę i podzielić się osobistymi przykładami, jak spożytkować jedzenie.

W edukacyjnej części spotkania Alicja Śmiech – doradca działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w multimedialnej prezentacji przekazała walory smakowe, odżywcze i lecznicze rzadziej spożywanych warzyw, np. skorzonera, topinambur, salsefia, kard, karczoch, brukiew.

Profesjonalistka od konsumpcji ofiarowała zebranym broszurę swojego autorstwa zatytułowaną: „Kompostowanie – moda a może konieczność”, wydaną przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Marianna Parlicka- Słowik

fot. Andrzej Radomski

Galeria

Aktualności

Polecamy