Sukowianki znad Lubrzanki biorą udział w konkursie na Najlepsze Koło Gospodyń Wiejskich Województwa Świętokrzyskiego w roku 2016. Już teraz sprawdźcie Państwo jak zagłosować, żeby nasze Panie wygrały. W drodze głosowania Czytelników i Kapituły wyłoniona zostanie Złota Dziesiątka województwa i trzej laureaci z każdego powiatu.
Sukowianki znad Lubrzanki działają od czterech lat. Koło tworzą dwie sekcje, w jednej działają panie specjalizujące się w przyrządzaniu potraw wedle tradycyjnych receptur, w drugiej – śpiewające ludowe piosenki. Gospodynie odnoszą sukcesy na obydwu polach działań. Najważniejsze kulinarne osiągnięcia to: I miejsce w konkursie „Smaki weselne”, który odbył się w Tokarni w 2014 roku, I miejsce – „Smaki pieczystego” – IX Daleszycki Jarmark na św. Michała oraz II miejsce na Europejskim Festiwalu Smaków Klasztornych. Na swoim koncie mają także wiele sukcesów wokalnych: I miejsce w konkursie „Ciżbą śpiewanie” zdobyte w Kijach w 2014 roku, II miejsce na XXXIX Buskich Spotkaniach z Folklorem, II miejsce – Świętokrzyski Konkurs Kolęd i Pastorałek we Włoszczowie w 2016 r., III miejsce – Powiatowy Przegląd Solistów i Zespołów Ludowych w Chmielniku 2016 oraz wyróżnienie zdobyte w Tokarni podczas tegorocznego festiwalu „Jawor u źródeł kultury”.
Ponadto panie podczas regionalnych wydarzeń kulturalnych przypominają dawne obrzędy ludowe, prezentują kulinarne pyszności, m. in. takie jak wyróżniona w konkursie na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego w Pierzchnicy, „Sałatka śledziowa z ziemniakami i kapustą w sosie jogurtowym”.
Na Sukowianki znad Lubrzanki głosować można za pomocą smsów (sms o treści KOLOKI.8 na numer 71321), portalu społecznościowego facebook oraz klików na portalu strefaagro.echodnia.eu. Głosowanie zakończy się w środę, 19 października o godzinie 24.
Oprócz prestiżowego tytułu, zwyciężczynie plebiscytu otrzymają wyjątkowe nagrody. Zostaną one wręczone podczas wielkiej gali finałowej, która odbędzie się 4 listopada w Targach Kielce.
Serdecznie Państwa zachęcamy do wsparcia naszych Pań i docenienia ich działalności.