Już w najbliższą niedzielę, 15 lipca na Rynku w Rakowie będzie świetna okazja do degustacji pierogów na wiele sposobów. Na konkurs zapraszają jego jurorzy – starosta kielecki Michał Godowski oraz szef kuchni Hotelu Grafit – Konrad Marcisz.
„Pierogi na sto sposobów” – pod takim hasłem odbędzie się 15 lipca organizowany po raz jedenasty przez kieleckie starostwo konkurs kulinarny na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Imprezie towarzyszyć będzie XV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, które wykonają najpiękniejszą muzykę ludową naszego regionu.
Tuż przed konkursem, szef kuchni Hotelu Grafit w Miedzianej Górze – Konrad Marcisz dzielił się spostrzeżeniami i doświadczeniami dotyczącymi produkcji tych najlepszych i najbardziej idealnych pierogów.
Starosta uważnie słuchał wskazówek szefa kuchni. – Cieszę się, że w tym roku będziemy wybierać najlepszą potrawę wśród pierogów. Mnie najbardziej interesują pomysły na ciekawe farsze. W końcu każdy Polak kocha pierogi – mówi starosta.
Imprezie towarzyszyć będzie XV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Wystąpią: Kapela z Rykoszyna, Kapela Łysogórska, Kapela Sióstr Piotrowicz, Kapela z Kakonina, Kapela Bielińska, Kapela Leśnianie, Kapela Świętokrzyskie Jodły i Kapela Modrzewianie.
Poniżej prezentujemy sposób przyrządzenia i przepis na Pierogi Hrabiny Tyszkiewiczowej.