3.5 C
Kielce
wtorek, 17 czerwca, 2025
Strona głównaAktualnościKowalanki nagrodzone w konkursie kulinarnym

Kowalanki nagrodzone w konkursie kulinarnym

Zobacz

„20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”

W dniu 28.04.2018 r. miał miejsce konkurs kulinarny pn. „20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”, który odbył się podczas III Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Do konkursu przystąpił m.in. Zespół Obrzędowy „Kowalanki” zgłaszając 3 potrawy: „Bułeczki Chłopskie”, „Gomółki z Kowali” oraz „Nalewkę na miodzie”. W głównym konkursie na najlepszą potrawę „Kowalanki” zostały nagrodzone za „Gomółki z Kowali”.

Dodatkowo jury wybrało jedną najsmaczniejszą, najlepiej prezentującą się potrawę, wykonaną według tradycyjnego przepisu. Nagrodę specjalną ufundowaną przez Starostwo Powiatowe w Kielcach przyznano Zespołowi Obrzędowemu „Kowalanki” za „Gomółki z Kowali”. Tym samym Zespół Obrzędowy „Kowalanki” jako jedyny zespół zdobył w minioną sobotę w Tokarni aż dwa wyróżnienia.

 

Wiesława Kulińska

Galeria

Aktualności

Poznaliśmy najlepszych przewodników i ich czworonożnych partnerów

Dziś zakończyły się dwudniowe, wojewódzkie eliminacje XXII Kynologicznych Mistrzostw Polski. W zmaganiach przewodników psów służbowych udział wzięło 11 uczestników...

Polecamy