3.5 C
Kielce
piątek, 11 kwietnia, 2025
Strona głównaAktualnościIII Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni

III Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni

Zobacz

Już po raz trzeci odbył się Festiwal Smaków w Tokarni. Na wydarzeniu tym obecny był wicestarosta kielecki Zenon Janus.

Podczas tego kulinarnego święta licznie zebrani mieszkańcy naszego regionu oraz goście z terenu całego kraju mieli możliwość skosztowania tradycyjnych potraw ziemi świętokrzyskiej. Gwiazdą imprezy był znany szef kuchni Robert Sowa.

W trakcie festiwalu uhonorowano laureatów konkursu „Echa Dnia” Mistrzowie Smaku. Tytuły powędrowały do specjalistów w kategoriach powiatowych – w każdym z powiatów wybrano najlepsze restauracje, pizzerie, kawiarnie i cukiernie, bary i jadłodajnie oraz lodziarnie. Wyróżniono także po trzy najlepsze lokale w województwie świętokrzyskim.

III Świętokrzyski Festiwal Smaków bogaty był także w kulinarną rywalizację na najpyszniejsze potrawy województwa świętokrzyskiego. Do konkursu zgłoszono aż 35 potraw regionalnych, które prezentowały na scenie koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje kultury biorące udział w tym przedsięwzięciu. Łącznie nagrodzono 20 potraw:

-sakiewki nadziewane kapustą kiszoną z pieczarkami (Klub Wiejski Pozytywka),
-barszcz chrzanowy (Koło Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie),
-pasztet Kowalowej (Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonce),
-grzyby marynowane w śledziu zakochane (KGW Niestachów),
-przekładaniec z tarciny i pigoły (KGW Występy),
-kapuśniak (KGW Skałczanki),
-kaczka po dworsku (Ekobabki z Cedzyny),
-zupa szczawiowa z jajkiem i oponki z serem (KGW Korytniczanki),
-gomółki z Kowali (KGW Kowalanki),
-wątróbka po żydowsku (Ośrodek Edukacyjno-Muzealny Świę-tokrzyski Sztetl),
-kociołek z fasolą korczyńską oraz pierogi z fasolą korczyńską (Stowarzyszenie KGW Korczynian nad Nidą),
-świętokrzyska zalewajka (KGW w Kozłowie),
-parowańce w sosie (Gospodarstwo Agroturystyczne Gierasimowicz),
– podpiwek po zagórzańsku (KGW Zagó-rzanki),
-smarowidło bielińskie (Śwarne Kakonianki),
-żydowski kawior (KGW w Zreczu Chału-pczańskim),
-kotlety ziemniaczane (Gospodarstwo Agrotury-styczne Krążek).

Organizowanie takich wydarzeń jak Festiwal Smaków to bardzo ważna inicjatywa. Imprezy z naszą regionalną kuchnią przyciągają oraz integrują mieszkańców z całego województwa a także gości z terenu całego kraju. – powiedział wicestarosta Zenon Janus.

Galeria

Aktualności

Stracił uprawnienia, które posiadał zaledwie dwa miesiące

Młodzi kierowcy, często podekscytowani uzyskaniem uprawnień do kierowania pojazdami są bardziej niż inni skłonni do podejmowania wysokiego ryzyka, związanego...

Polecamy