Już 12 listopada, w Chmielnickim Centrum Kultury, odbędzie się VII edycja konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”. Wydarzenie honorowym patronatem obejmie starosta kielecki Michał Godowski.
Głównym celem konkursu jest promowanie walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego. – Chmielnik od setek lat kojarzony jest z gęsiną. Jeszcze przed II wojną światową w większości gospodarstw zajmowano się chowem gęsi, które często sprzedawano w całej Polsce i za granicą. Przygotowanie dań z gęsi wymagało odpowiedniego sposobu pieczenia. Restauracje chmielnickie były znane w całym regionie z serwowania tego dania. Podczas II wojny światowej zlikwidowano tuczarnie i ubojnie. Po jej zakończeniu ludność powróciła do chowu gęsi. Starsi mieszkańcy zapewne pamiętają lokal „Pod Gąską”, który znajdował się w rynku. Bardzo się cieszę, że ta tradycja jest ciągle żywa. Wierzę, że i w tym roku konkurs przyciągnie wielu smakoszy gęsiny – mówi Marek Kwiecień, członek Zarządu Powiatu w Kielcach, który już dziś zaprasza na niezwykłe wydarzenie.