Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza w dniach 1-2 maja 2022 r. (niedziela-poniedziałek) do Parku Etnograficznego w Tokarni na “6. Świętokrzyski Festiwal Smaków”.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 100 wystawców. Do Tokarni przyjadą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W tym roku będzie można spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. W kiermaszu wezmą udział producenci regionalnych przysmaków (miody, owoce, wędliny, słodycze, sery) a także rękodzieła oraz niezwykłych przedmiotów wytwarzanych przez twórców ludowych.
Wydarzenia towarzyszące:
– warsztaty z wyrabiania domowego makaronu – Joanna Domagała / Maneż, 1 maja 2022 r., godz. 13.00-16.00
– wypiek podpłomyków – Ola Imosa / Chałupa ze Złotnik, 1-2 maja 2022 r., godz. 12.00-16.00
Organizatorami wydarzenia są: Echo Dnia, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
KONKURS KULINARNY “DANIE OD SĄSIADA”
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje kultury, które chcą zaprezentować swoje kulinarne osiągnięcia do udziału w konkursie „Danie od sąsiada”. To będzie wyjątkowy konkurs, dedykowany kuchni ukraińskiej. Konkurs odbędzie się 1 maja 2022 r. (niedziela). Szczegóły dotyczące zgłoszeń oraz regulamin dostępny pod linkiem: https://www.mwk.com.pl/slider/6684-konkurs-kulinarny-danie-od-sasiada-zgloszenia
KONKURS NA “NAJPIĘKNIEJSZE STOISKO 6. ŚWIĘTOKRZYSKIEGO FESTIWALU SMAKÓW”
Jesteś wystawcą w dniach 1-2 maja 2022? W takim razie już jesteś uczestnikiem konkursu. Niepotrzebne są zgłoszenia. Komisja przez dwa dni będzie oceniać stoiska pod kątem estetyki i wystroju w elementy regionalne.